Az elmúlt 20 évben szerzett tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy a törökök kemény tárgyalópartnerek, de ha egyszer megállapodunk velük valamiben, azt kő keményen betartják - mondta a Wall Street Journalnak (WSJ) adott interjújában Frans Timmermans, az Európai Bizottság első elnökhelyettese. Az üzleti lap a bevándorlás kezelésével kapcsolatos EU-török megállapodásról és az ehhez kapcsolódó további ügyekről kérdezte az uniós vezetőt.

Timmermans nem kételkedik abban, hogy Ankara betartja a megállapodásban foglaltakat, azaz javítja a területén tartózkodó menekültek életlehetőségeit és megszigorítja a görög-török határ védelmét. Ehhez persze a be kell tartani az unió vállalásait is (a vízumkényszer megszüntetését, a csatlakozási tárgyalások újrakezdését és két év alatt hárommilliárd euró átutalását).

Áttelepítés

A WSJ kétkedő kérdésére válaszul a politikus kijelentette, hogy biztosan meglesz a hárommilliárd euró - korábban kiderült, hogy az uniós kormányok késlekednek a rájuk eső rész összeadásával. Az EU decemberi csúcsán azonban már végleges döntést kell hozni erről, mert már határoztak azokról a projektekről, amelyekhez ebből a forrásból kell előteremteni a pénzt.

A szíriai menekültekkel kapcsolatban Timmermans leszögezte, hogy a bizottság álláspontja szerint az áttelepítésre - ami nem egyenlő az EU-tagállamok közötti, kvóta szerinti elosztásukkal - jóval nagyobb súlyt kell helyezni a jövőben, mint amekkorával a jelenlegi egyeztetéseken szerepel. Enélkül elképzelhetetlen a válság kezelése, ezért Brüsszel a következő heteken áttekinti az ezzel kapcsolatos lehetőségeket.

Jobb megoldás

Az áttelepítés csatornáinak megteremtésével meg lehetne előzni egy csomó emberi szenvedést, fel lehetne számolni az embercsempészbandák üzletének alapját, meg lehetne szüntetni minden kockázatot, amit azzal vállalnak emberek, hogy Európába vándorolnak. Emellett javítani lehetne a nemzetközi közösség tagjainak tehermegosztását.

Ezért ebbe be kell vonni az USA-t, Kanadát és Ausztráliát is az ENSZ menekültügyi szervezetének közvetítésével. Az áttelepítés rendszerének kiépítése jobb, mint az EU napirendjén szereplő kvóta szerinti menekültelosztás a tagállamok között, ugyanis olyan szervezett formát feltételez, amelyben a bevándorlókat befogadó országnak módja van - pestiesen szólva - lekáderezni az érkezőket, hogy a minimumra csökkentse a nem kívánt jövevények betelepülésének esélyét.

Határvédelem

Az Európai Bizottság javaslatot fog tenni egy közös parti őrség felállítására, amelynek az EU teljes külső határvonalát védenie kell. A tagállamok belső határainak védelmével kapcsolatos lépések ideiglenesek, nem kínálnak hosszú távú megoldást - fejtegette a testület elnökhelyettese. Görögországgal javul Brüsszel és Törökország együttműködése is.

Timmermans szerint nem fogja megoldani Európa biztonság gondjait, ha az egyik oldalon bombázások, légi csapások elől menekülnek emberek, a másikon pedig kerítéseket építenek velük szemben. Az első lépés a béke megteremtése Szíriában, ami megszüntetheti a menekülés okát. A második, hogy azoknak, akik elhagyják lakhelyüket, élhető feltételeket teremtsenek az országuk közelében.

Visszafordítás

A harmadik azoknak a hot spotoknak a működtetése, amelyek gyorsan dönthetnek arról, kinek van esélye az érkezők közül a menekültstátus megszerzésére, és kit kell rövid úton visszafordítani.

Brüsszel igyekszik elejét venni annak, hogy az uniós tagországok egyéni megoldásokat kezdeményezzenek - mondta Timmermans a magyar és a macedón kerítéssel kapcsolatban. Ehhez azonban hosszabb távon a gyökerénél, a kiindulópontjánál kell megoldani a problémát. A politikus szerint sikerült előrehaladást elérni például Pakisztánnal és néhány afrikai országgal az ügyben, hogy visszafogadják a visszafordított bevándorlókat.