Megjegyezte azonban, hogy nem vár ilyen lépést az államfőtől. Andrej Babis és Milos Zeman kedden találkoznak. "Ha azt mondja nekem, hogy Richard Brabecet akarja megbízni, akkor elfogadom" - nyilatkozott Babis, akinek eddigi kormányalakítási tárgyalásai nem vezettek sikerre. Az ANO esetleges partnere, a Cseh Szociáldemokrata Párt a hét végén beszüntette tárgyalásait a mozgalommal az új kormánykoalícióról. Richard Brabec jelenleg az ügyvezető kormány alelnöke - írta az MTI.

A köztársasági elnök tartja a szavát. Azt ígérte, június végéig van időm - jegyezte meg Babis az államfő várható álláspontjával kapcsolatban. Andrej Babis szerint az ügyben nagyon fontos lesz a mozgalom képviselőházi frakciójának az álláspontja is. A frakció szintén kedden ül össze. Eddig határozottan kiállt amellett, hogy az ANO egyetlen kormányfőjelöltje Andrej Babis.

Mivel az első Babis-kabinet januárban nem kapott bizalmat, most az államfőnek újra döntenie kell, kit nevez ki kormányfőnek és bíz meg a kormányalakítással. Babis jelenlegi megbízatása csak a kormányalakítási tárgyalásokra szól.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte. Az ANO-nak a 200 tagú parlamenti alsóházban azonban csak 78 mandátuma van, ezért egyedül nem képes olyan kormányt alakítani, amely bizalmat kapna a parlamentben.

Andrej Babissal a többi parlamenti párt elsősorban azért nem akar együttműködni, mert büntetőeljárás folyik ellene az uniós támogatásokkal folytatott visszaélés gyanúja miatt.