Fordulat közeleg az olajháborúban

Néhány nappal az OPEC szokásos éves bécsi tanácskozása előtt megváltoztatta az olajárral kapcsolatos kommunikációját Szaúd-Arábia, a kartell legbefolyásosabb tagállama. A sivatagi királyság vezetőinek több okuk is lehet arra, hogy megpróbálják feltornászni a fekete arany árát.
Napi.hu, 2015. november 28. szombat, 11:03
Fotó: Napi.hu

Szaúd-Arábia veterán olajipari minisztere, éppen egy évvel ezelőtt tette azt - ha nem róla lenne szó akár hetykének is minősíthető - kijelentést, miszerint az OPEC akkor sem csökkenti olajkitermelését, ha a fekete arany ára hordónként 20 dollárra esik. Ezzel reagált arra a várakozásra, amely szerint a kartell exportja csökkentésével visszatornássza a 100 dolláros szintre 2014 közepén lejtőre került olajárat. Egy év alatt azonban nagyot fordult a világ - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből.

A hét elején a Bloombergnek nyilatkozó 30 elemző még úgy vélte, hogy a 40-45 dollár/hordós szint nem elég alacsony ahhoz, hogy pánikba essenek az OPEC befolyásosabb tagállamai, ezért a szervezet decemberi eleji bécsi tanácskozásán semmit sem tesznek azért, hogy megfordítsák az olajárcsökkenés trendjét. Vezető szaúdi tisztviselők azonban az elmúlt napokban felerősítették az elmúlt hetekben csupán bizalmas háttérbeszélgetéseken hangoztatott új kommunikációjukat.

Ez már túlzás, kérem!

Egyre többet beszélnek arról, hogy az alacsony olajár miatt elmaradó beruházások miatt a jövőben lyukak keletkezhetnek a kínálaton. Az árak alacsonyabbra kerültek, mint várták, amit a szakértők az FT összefoglalója szerint úgy dekódolnak, hogy az OPEC vezető állama azt akarja, hogy véget érjen az alacsony árak lassan másfél éve tartó időszaka.

A szaúdi illetékesek persze nyilvánosan arról beszélnek, hogy nem változott kormányuk egy évvel ezelőtt elhatározott stratégiája, amely előnyben részesíti az ország olajpiaci részesedésének megőrzését a rövid távú bevételnöveléssel szemben. Ugyanakkor zárt ajtók mögött nem titkolják, hogy azt szeretnék, ha az árak 60-80 dollár között stabilizálódnának.

Ez az a szint szerintük, ami elég alacsony ahhoz, hogy kiszorítsa a piacról a drágán termelő olajpalacégeket, ugyanakkor elég magas ahhoz, hogy kellő bevételt biztosítson az olajtársaságoknak a jövőbeni termelést megalapozó beruházások költségeire.

Nagyon sok pénz kellene

Várakozások szerint jövőre nőhet az olajár, miután az OPEC-en kívüli olajtermelők exportja csökken. Ennek hátterében részben már az áll, hogy az ágazat cégei 200 milliárd dollárral visszafogták beruházásaikat. Naimi egy hete arról beszélt, hogy a következő évtizedben 700 milliárd dollárt kell a kitermelés fejlesztésébe fordítani ahhoz, hogy az olajkínálat lépést tudjon tartani a bővülő kereslettel.

Szaúd-Arábiát az is idegesítheti, hogy lassan mérséklődnek olajeladásai. Miközben júniusban napi 10,6 millió hordós kitermeléssel még csúcsot döntöttek, októberre napi 10,3 millió hordóra csökkent a termelés. Ezt részben a hazai fogyasztás visszaesése okozza, részben az, hogy késhegyig menő versenyt folytatnak a kínai piacért Oroszországgal. Az ázsiai ország egyre kevesebb fekete aranyat vesz a szaúdiaktól és egyre többet az oroszoktól.

A végső kérdés az, hogy az amerikai olajpala-vállalatok átvehetik-e Szaúd-Arábiától a piac rugalmas termelőinek szerepét. Korábban a sivatagai királyság visszavette exportját, ha alacsonynak tartotta az árat és növelte, ha magasnak. Az olajpala-kitermelők attól függően léphetnek be a piacra vagy léphetnek ki onnan, hogy az aktuális ár kínál-e kellő hasznot beruházási és termelési költségeik felett.

Vergődő tagországok

Az olajáresés 500 milliárd dollárt "mosott el" az OPEC tagországainak jövedelméből másfél év alatt. Ez a durva veszteség nem érinti ugyan azonos módon az kartell tagállamait, ám nem meglepő, hogy már a szaúdi vezetések is gondot okoz. A költségvetés hiánya eléri a 20 százalékot idén, amibe bármely más ország belerokkanna. A rijádi kormány arra kényszerült, hogy hozzányúljon a készpénztartalékokhoz és kötvénykibocsátást is tervez.

Egyes OPEC-tagok belerokkannak az alacsony olajárba. Venezuelában például idén 10 százalékkal zuhanhat a GDP. Nem véletlen, hogy az ország vezetése újra és újra arra kéri a szervezetet, hogy legalább annyival mérsékelje exportját, amivel 88 dollár/hordóig feltornászhatnák az olajárat. Eulogio Del Pino venezuelai olajminiszter hasonlóan vélekedik, mint a szaúdi vezetők: az így keletkező bevételek szerinte elegendőek lennének a termelést hosszabb távon biztosító beruházások költségeire.

Szimbolikus változás

A stratégia azonban a felszínen továbbra is az OPEC hosszú távú piaci részesedésének megóvása marad, azaz a bécsi tanácskozáson várhatóan nem döntenek a kartell exportjának visszafogásáról. Valószínűleg egyetlen változás lesz: az OPEC napi kitermelési korlátját 30 millió hordóról 31 millió hordóra emelik, azaz a csökkentés helyett még növelik is a kínálatot. Ezt azzal indokolhatják, hogy Indonézia hét év kihagyás után - amelyet az ázsiai ország hullámzó olajkitermelése magyarázott - visszatér a szervezetbe.

A szakértők egyetértenek abban, hogy ez a változtatás formalitás, aminek gyakorlatilag nem lesz hatása a piacra. Szaúd-Arábia és Irak az enyhén megemelt plafonnak megfelelően növeli exportját - az OPEC tagjai hagyományosan megsértik a közösen elfogadott kvótát -, hogy megőrizzék piaci részesedésüket.

Ej, ráérünk arra még

További kérdés Irán visszatérése a világ olajpiacára azt követően, hogy a perzsa állam vezetése néhány hónapja egyezségre jutott az ország atomprogramjának nemzetközi ellenőrzéséről a világ vezető nagyhatalmaival. A megállapodás végrehajtásával párhuzamosan az iráni olaj valamikor a jövő évben jelenhet meg a piacon.

Az OPEC-nek az okozhat fejfájást, hogy a teheráni kormány olajminisztere, Bijan Namdar Zanganez világossá tette: exportjukat nem teszik függővé az olaj árának alakulásától. A Bloombergnek nyilatkozó szakértők azonban úgy vélik, hogy a jövő heti OPEC-tanácskozáson még nem fognak foglalkozni ezzel a problémával. A kartellre ugyanis jellemző, hogy csak olyasmit tűz napirendjére, ami azonnali állásfoglalást igényel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2015.11.28 23:19

@erdeinyuszi:
a helyzet az, hogy aki nem ruház be, az piacot veszít. az oroszok láthatóan akarnának, de nem tudnak. az opec államoknál még a szándék sem feltétlenül biztos. nekem egyébként tökmindegy, hogy ki adja az olajat, de az látszik, hogy a beruházás nem úszható meg. ha feljebb megy az olaj ára, a beruházásra akkor is szükség lesz, tehát a költség ígyis-úgyis meglesz.

a kérdés csak az, hogy azt az 1-2-3 éves csúszás alatt akarsz e hordónként 20-30$-t keresni, vagy addig csökkented a kitermelést. szerintem mindenki annyit próbál meg kisajtolni a kútjaiból, amennyit ki tud, mert minden egyes hordón még így is keresnek. a helyzet az, hogy a luxusprofit meg lett vágva, és meg kéne mondani az ottani tevehajcsároknak, hogy el kéne kezdeni matekot tanulni, de azt meg nem merik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2015.11.28 17:55

"az olaj szempontjából a legönzőbb államok kezében van a jelentős része" ez tetszett...
- persze ha beruházások elmaradásával gyorsában csökken a kínálat, mint az igény... no csá
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.28 17:11

@isabella:
az olaj szempontjából a legönzőbb államok kezében van a jelentős része. viszont emiatt nem is fognak soha meghozni és betartani egy kvótát, hiszen mindegyik csak nyerészkedni akar a másik kereslet visszafogásán. ez azért olcsó trükk, mert befektetés nélkül többletjövedelemhez jut az adott állam, és tetszeleghet a kormány a nép előtt. ha irán belép a piacra, és az is-t is nyakon vágják, akkor nagyobb bajban és mégnagyobb önzőségben lesz részük.

csökken a fosszilis energiákra való utaltság, ellenben csökken a nagy energiamennyiséget fogyasztó társadalmak lélekszáma. nagyon úgy néz ki, hogy az olajállamoknak új területet kell találniuk, ha a gazdaságukat egyenesbe akarják hozni. ami olajat ma nem adnak el 45$-ért, azt nem biztos, hogy holnap 40-ért el tudják adni. ilyen környezetben senki nem csökkent kitermelést. (az oroszokon kívül, mert nekik hiányzik a technikai tudásuk a termelési kapacitásaik fenntartásához...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.11.28 12:36

Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Az ember még el is hinné ezt, csak már kezd egyre óvatosabb lenni. Szerintem itt teljesen a világpolitika dönt. Egy kicsit logikusan, józan parasztésszel belegondol az ember, kitalálja mi fog történni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html