Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz parlament védelmi és korrupcióellenes bizottsága elfogadta a 2016-as költségvetésnek a katonai kiadásokra vonatkozó fejezetét. Elemzők szerint ez fordulatot jelent. A Kreml 2011 óta folyamatosan emelte a védelmi költségvetést, egyre jelentősebben: 2014-hez képest idén 20 százalékos növelést tervezett, de a rubel értékvesztése, az olaj árának zuhanása és a nyugati szankciók miatti recesszió következtében kénytelen volt a büdzsé kiadásainak emelését 10 százalékra korlátozni. Ezen belül azonban az állami katonai kiadásokat felmentették ez alól.

A jövő évi terv viszont 3145 ezer milliárd rubelével csupán 0,8 százalékkal haladja meg az ideit, vagyis gyakorlatilag stagnál a GDP 4 százalékán - írta a Stratfor Global Intelligence. A TASZSZ kiemelte, hogy a védelmi költségvetés részesedése a szövetségi büdzsé idei 20,2 százalékáról jövőre 19,6 százalékra mérséklődik.

A szakértők úgy vélik, hogy ezt még akkor is lehetetlen betartani, ha a Kreml több évtizedes gyakorlatához híven mesterien rejti el és álcázza katonai kiadásait a különböző tárcáknál és vállalatoknál, így valahol kénytelen lesz csökkenteni a kiadásokat. A legvalószínűbb az orosz hadsereg elképesztően ambiciózus újrafegyverzési programjának megkurtítása. Ez 2011-2020-ban összesen 770 milliárd dollárt, vagyis átlagosan évente 77 milliárd dollárt szánt a katonaság fegyverei 75 százalékának korszerűre cserélésére. A terv végrehajtása azonban eddig se ment valami fényesen: a legtöbbet a beszerzésekre eddig idén költötték, 38 milliárd dollárt, vagyis a tervezett felét. Azonban ez a katonai kiadások egyetlen olyan rugalmas tétele, amelynek csökkentése nem jár a csapatok harcképességének gyengítésével.

A kényszerű takarékosság a prioritások átrendezésére készteti az orosz vezetést, amely azonban az eddigi hírek szerint nem fogja érinteni a stratégiai nukleáris rakéta arzenál megújítását, amelynek fontosságát szinte naponta hangsúlyozza az orosz média - a költségvetési javaslat értelmében jövőre több mint 750 millió dollárt költenek erre a célra.