Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Insa közvélemény-kutató társaság adatai szerint az AfD-re a német választók 16 százaléka szavazna, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, az SPD-re pedig 15,5 százalék. Az egy héttel korábbihoz képest az AfD támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, az SPD-é 1 százalékponttal csökkent.

A politikai véleménykutatás történetében ez az első felmérés, amely nagyobb támogatottságot mutat az AfD-nél, mint a legrégebb óta működő német pártnál, a 154 éve alapított SPD-nél.

Az AfD a tavaly szeptemberi Bundestag-választáson a szavazatok 12,6 százalékát gyűjtötte össze, az SPD 20,5 százalékkal története leggyengébb eredményét érte el, és azóta a kormányalakítás körüli belső viták nyomán tovább süllyedt támogatottsága.

A CDU nyer vele

Gyengülésének legnagyobb haszonélvezője az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége - mondta Hermann Binkert, az Insa igazgatója a Bild című lapnak, rámutatva, hogy a CDU/CSU támogatottsága az egy héttel korábban végzett előző méréshez képest 2 százalékponttal növekedett, így 32 százalékon áll, vagyis erősebb, mint az AfD és az SPD együttvéve.

A CDU/CSU "jelenleg az egyetlen néppárt", és úgy tűnik, hogy a választók jól fogadják a megújulásról szóló ígéreteket - tette hozzá a szakember.

Az egyetlen remény

Az SPD egyetlen reménye, hogy a kedden kezdődő pártszavazással befejezhetik a vitákat. A március 2-ig tartó szavazáson a 463 ezer párttag a CDU/CSU-val kidolgozott koalíciós szerződésről dönt. A szociáldemokraták akkor folytathatják a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val, ha a tagság legkevesebb 20 százaléka részt vesz a szavazáson, és a többség a koalíciós szerződés elfogadására voksol.

Az Insa felmérése szerint a CDU/CSU, az AfD és az SPD után a Zöldek következnek 13 százalékkal, támogatottságuk nem változott az egy héttel korábbihoz képest. Az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) 0,5 százalékpontos gyengülés után 11 százalékponton, a liberális Szabad Demokrata Párt 1,5 százalékpontos gyengüléssel 9 százalékon áll.
A választókorú népességre reprezentatív felmérést február 16. és 19. között készítették 2040 ember megkérdezésével.

Képünk forrása: AFP photo/ Patrik STOLLARZ