Fordulat történt Romániában

Romániában a rendszerváltás óta az idén először adtak a bankok több lakossági hitelt, mint vállalkozói kölcsönt - írta hétfőn a román Ziarul Financiar című újság.
MTI, 2016. július 11. hétfő, 13:47
Fotó: MTI/AP

A gazdasági-pénzügyi napilap honlapja hétfőn a Román Nemzeti Bank adatait idézte, amelyek szerint a romániai bankok az idei első öt hónapban 12,4 milliárd lej (865,5 milliárd forint) hitelt nyújtottak a lakosságnak, ami 47 százalékos növekedést jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ugyanebben az időszakban a vállalkozások 9,3 milliárd lej (649,1 milliárd forint) hitelt kaptak, ami 4 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbihoz mérten.

A lakossági hitelek folyósítása 2013-tól kezdődően kezdett gyors ütemben növekedni, félévenként 20-30 százalékos bővülést jegyeztek. A vállalkozói hitelek a felére csökkentek a 2007-2008-as időszakhoz, vagyis a nemzetközi gazdasági válság előtti helyzethez képest.

A lap megállapította, a bankok azért preferálják a jobban fizető magánszemélyeket, mert a válság Romániába való begyűrűzése után számos vállalat csődbe ment, így milliárdos hiteleket nem tudtak visszafizetni.

A vállalatoknak nyújtott rosszul teljesítő hitelek értéke elérte a 25 milliárd lejt (1745 milliárd forint), ami a valamennyi rosszul teljesítő hitel több mint 70 százalékát tette ki olyan körülmények között, hogy a teljes hitelportfólió kevesebb mint felét teszik ki a vállalkozói hitelek.

HOZZÁSZÓLÁSOK