Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdasági előrejelzések egyre inkább operatív eszközzé válnak a fiskális politikák kialakításában - kezdte a tavaszi prognózis ismertetését Olli Rehn, aki azt is elmondta, hogy figyelembe véve az Eurostat legutóbb publikált adatait, erre alapozva értékeli majd a tagállamoktól kapott stabilitási és konvergenciaprogramokat is. Az ennek nyomán elkészített országspecifikus ajánlásokat május 29-én publikálják.

Az európai gazdaság a tavalyi recesszió után az év második felében növekedésnek indulhat, 2013 első félévében pedig stabilizálódhat az Európai Bizottság előrejelzése szerint. A bővülés motorja a külső kereslet lehet, a belső kereslet ugyanis korlátozott marad - mondta Rehn.

Az Európai Bizottság idén összességében még a GDP 0,1 százalékos zsugorodását várja az EU-ban, az euróövezetben pedig 0,4 százalékos csökkenést. Jövőre viszont már 1,2 százalékkal bővülhet a valutaunió gazdasága, míg az EU gazdasága 1,4 százalékos gazdasági növekedést produkálhat Rehn elmondása szerint.

Rehn szerint az infláció jövőre 2 százalék alá csökken. A bizottság gazdasági előrejelzése szerint az eurózónában a pénzromlás üteme a tavalyi 2,5 százalék után, idén 1,6, 2014-ben 1,5 százalékra mérséklődik, míg az EU egészében a 2012-es 2,6 százalékos ütem idén 1,8, 2014-ben pedig 1,7 százalékra csökken.

A foglalkoztatási helyzet javulása még várat magára

A munkaerőpiaci tendenciák nem fordultak meg, ami a fogyasztára is negatív hatást gyakorol majd. A foglalkoztatási ráták csak 2014-ben javulhatnak a biztos elmondása szerint. A gazdasági fellendülés azonban túl alacsony mértékű lesz ahhoz, hogy a munkanélküliséget csökkentse, a tagállamok közötti nagy eltérés pedig továbbra is fennmarad. Az eurózónában 2012-ben a munkanélküliségi ráta 11,4 százalék lehet a bizottság várakozásai szerint, ami idén 12,2 százalékra emelkedik, 2014-ben pedig 12,1 százalékra mérséklődik. Az EU egészében a 2012-es 10,5 százalékról emelkedik 11,1 százalékra 2013-ban a ráta, és 2014-ben vélhetően szintén ezen a szinten marad. A bizottság alelnöke hangsúlyozta: mindent meg kell tenni, hogy Európában a munkaerő-piaci válságon felülkerekedjünk. Az EU gazdaságpolitikai mixe a fenntartható növekedésre és a munkahelyteremtésre össszpontosít - tette hozzá.

A pénzügyi biztos szeirnt a fiskális konszolidáció folytatódik, de lassabb ütemben. Ezzel párhuzamosan azonban a strukturális reformokat fel kell gyorsítani a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében.

Jelenleg a belső beruházásokat és a fogyasztást néhány tagállamban a mérlegalkalmaszkodások és hitelkínálat, valamint a visszafogott profitvárakozások és a bizonytalan gazdasági kilátások fogják vissza. Bár a pénzpiaci helyzet jelentős javulást mutat és a kamatok is csökkentek az EU egészében, ez a reálgazdaságban nem érezteti a hatását. Rehn szerint csak halvány jelei mutatkoznak annak, hogy a tagállamok közötti pénzügyi fragmentáltság enyhül, a törékenyebb gazdaságokban a vállalatoknak továbbara is szigorú hitelkondíciókkal kell számolniuk.

Lassabban épül le az adósság

Bár az adósságleépítés folyamatban van, ez a prognózis horizontján továbbra is rányomja bélyegét a növekedésre. A költségvetési hiány mértéke az EU-ban várhatóan 3,4, míg az eurózónában 2,9 százalékra csökken 2013-ban a 2012-es 4, illetve 3,7 százalékról. A bizottság szerint a strukturális költségvetési egyenlegek konszolidációja idén várhatóan lassul.

Az államadósság mértékéről a pénzügyekért felelős bizottsági alelnök elmondta, hogy 2014-re az eurózónában a GPD arányos deficit 96, az EU-ban a GDP 91 százalékig emelkedik. A bizottság egyébként - a gyenge gazdasági növekdedési kilátások fényében - az eurózónában 2012-re 92,7, erre az évre 95,5 százalékos GDP arányos hiányt prognosztizál, míg az EU egészére a 2012-re becsült 86,9 százalékról idén 89,8 százalékra emelkedik a bruttó államadósság mértéke.

(A nagyobb képért kattintson!)
Kép: Napi grafikonok

A bizottság szerint a drámai munkanélküliség néhány tagállamban a társadalmi kohézióra is rányomja a bélyegét, ami tartósnak bizonyulhat, amennyiben nem történnek erre irányuló reformok. A bizottság szerint az Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EMU) megerősítését célzó kiigazító lépések és szabályozások hatékony kivitelezése fontos prioritás marad a pénzpiaci stressz elkerülése érdekében. A pénzpiacokon uralkodó pozitív hangulat vagy a kiigazítási reformok vártnál gyorsabb végrehajtása a bizalom és a gazdasági fellendülés gyorsabb visszatérését eredményezheti. A bizottsági prognózis emellett megjegyzi, hogy a globális gazdasági növekedés a vártnál dinamikusabb lehet egyebek mellett a jelenlegi expanzív intézkedéseknek köszönhetően. Az inflációs kilátások kockázatai továbbra is nagyjából kiegyensúlyozottak maradnak.