BUX
40021

Forgatókönyvek az amerikai recesszióra

Növekedett az újabb amerikai recesszió kockázata, és ha ez valóban bekövetkezik, a világgazdaság egészének növekedési üteme is komoly mértékben lelassul - áll a Fitch Ratings elemzésében.

MTI-Eco, 2011. augusztus 25. csütörtök, 15:46

A legnagyobb európai hitelminősítő elemzői közölték, hogy a legutóbbi, sorozatosan gyenge makroadatok miatt jelentősen, az eddigi 2,6 százalékról 1,8 százalékra csökkentették az amerikai gazdaság idei növekedési ütemére szóló előrejelzésüket, 2012-ben pedig az eddigi várt 2,8 százalék helyett most már csak 2,3 százalékos amerikai GDP-pluszt várnak.

Kidolgoztak és lefuttattak egy olyan szimulációs forgatókönyvet is, amelynek alapján a jövő évet az Egyesült Államok ismét recesszióban tölti, és a hitelminősítő ennek valószínűsíthető hatásait kivetítette a világgazdaság egészére. E forgatókönyv szerint az amerikai hazai össztermék az idén csak 1 százalékkal növekszik, 2012-ben 0,6 százalékkal visszaesik, és 2013-ban is mindössze 1,5 százalékkal bővül.

Ebben az esetben a világgazdaság növekedési üteme a cég alapeseti prognózisától 2011-ben 0,3 százalékponttal, 2012-ben 1,2 százalékponttal, 2013-ban 0,7 százalékponttal maradna el. A Fitch jelenleg érvényes alapeseti - tehát újabb amerikai recessziót nem feltételező - előrejelzése erre a három évre 2,9, 3,3, illetve 3,4 százalékos globális növekedést valószínűsít.

Az amerikai recesszióval számoló borúlátó szimuláció szerint a nyersolaj átlagos hordónkénti ára jövőre 90 dollár, 2013-ban 85 dollár lenne a Fitch mindkét évre egyaránt 100 dolláros átlagot jósló alapeseti prognózisa helyett.

Az újabb amerikai recesszió kockázata azért növekedett, mert számos olyan sokkhatás bekövetkezett, amelyeket a cég a néhány hónapja kiadott legutóbbi világgazdasági előrejelzésében a kettős mélypontú amerikai recesszió lehetséges előidéző tényezőiként azonosított. Ezek közé tartozik a fogyasztók "visszavonulása" a munka- és az ingatlanpiac folytatódó gyengesége miatt, a piaci stressz újbóli erősödése a perifériális euróövezeti szuverén adósságválsággal összefüggésben, valamint a geopolitikai okok által táplált nyersolaj-árkiugrás.

A Fitch kimutatása szerint történelmi visszatekintésben az eseteknek csaknem az 50 százalékában amerikai recesszió következett, amikor az Egyesült Államok gazdaságának éves szintre átszámított növekedési üteme - ahogy az idei év első felében is történt - 2 százalék alá csökkent.