Forinterősödést hozhat, ha meglódul a zloty

A zloty erősödésére számít a lengyel kormány, s ha igaza lesz, lengyel valuta a régiós hatás miatt akár a forintot is magával viheti.
Komócsin Sándor, 2006. december 1. péntek, 09:20
Fotó:

A zloty lendületesen erősödik februárig, és euróárfolyama a jelenlegi 3,81-es szintről 3,7-re csökken - mondta Piotr Soroczynski pénzügyminiszter-helyettes, aki úgy véli, ezután némi gyengülés következik majd. A kormánytisztviselő szerint az erős gazdasági növekedés, a jelentős tőkebeáramlás és az EU-támogatások megindulása ad lendületet a nemzeti valutának, amely egyébként jelenleg a dollárral szemben tízéves csúcson van.

A zloty az elmúlt hónapokban ugyanolyan gondokkal nézett szembe, mint a forint - pénzkivonás a feltörekvő piacokról, a külső szemlélők szemében kétes belpolitikai helyzet -, ám e körülményektől függetlenül is jellemzően együttmozog a magyar fizetőeszközzel, mivel a befektetők egy csomagban kezelik a feltörekvő régiók valutáit. Különbséget jelent a lengyel és a magyar viszonyok között, hogy karácsony táján több százezer külföldön dolgozó lengyel látogatja meg családját, akik elég sok valutát váltanak át. A zloty ennek nyomán 1990 óta minden decemberben erősödött.

HOZZÁSZÓLÁSOK