BUX
41002

Formálódik a kettős katasztrófa

Eredménytelenül zárultak az athéni kormány és a Görögországot hitelező eurótagállamok képviselőinek tárgyalásai, így az a veszély fenyeget, hogy miközben az országban feltorlódó bevándorlók miatt humanitárius katasztrófa fenyeget, kiújul az adósságválság is. Athén 480 millió eurót kér 100 ezer menekült ellátására.

Napi.hu, 2016. március 1. kedd, 16:21

Az Európai Unió munkacsoportja, az Euro Working Group (EWG), amely az eurótagállamok pénzügyminiszter-helyetteseit tömöríti, dolga végezetlenül fejezte be hétfői tanácskozását Brüsszelben - jelentette az athéni ekathimerini.com hírportál. A felek nem tudtak megállapodni a Görögországnak nyújtott eurózónás kölcsön további folyósításának feltételeiről.

Az egyeztetés holtpontra jutott, így arról sem egyeztek meg, mikor tér vissza Görögországba helyszíni tájékozódásra a hitelezők küldöttsége. Az internetes portál tudósítása szerint ráadásul nem csupán az adós és a hitelezők között vannak ellentétek, hanem az utóbbiak csoportján belül is - az EWG-ben az eurótagállamok megbízottain kívül az Európai Központi Bank (ECB) és az IMF is képviselteti magát.

Kérlelik az IMF-et

A legmélyebb nézetkülönbségek a görög költségvetés 2018-as hiányával kapcsolatban alakultak ki. Az ügyhöz közel álló források szerint Jorgosz Huliarakisz görög pénzügyminiszter-helyettes heves szócsatába keveredett Delia Velculescuval, a Valutaalap szakértőjével. Az IMF valójában legfeljebb megfigyelőként lehet jelen az egyeztetésen, mivel a nyáron elfogadott, 86 milliárd eurós újabb hitelprogramban nem vesz részt.

A világ legbefolyásosabb államait tömörítő G20-államok pénzügyi vezetőinek hét végi tanácskozásán Pierre Moscovici, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Mario Draghi, az ECB elnöke és Christine Lagarde, az IMF igazgatója tárgyalt a Valutaalap visszatéréséről. Ez egyelőre azért nem lehetséges, mert az IMF a görög adósságok nagy részének elengedése nélkül megoldhatatlannak látja az ország talpra állítását.

Egyik háborúból a másikba

A kétségbeesett, fagyoskodó menekültek egymással tülekedve igyekeztek hozzájutni egy élelmiszersegélyhez a görög-macedón határon, amelyet egy teherautó platójáról osztogattak - jelentette az AFP helyszíni tudósítója. A konzervek és a tartós tej pillanatok alatt elfogyott. Az élelem nem elég, mindenki hazudik nekünk - mondta egy 32 éves iraki nő a helyszínen rekedt hétezer menekült egyike az újságírónak.

Az MTI hasonló beszámolót adott ki. Eszerint Idomeni határtelepülésnél keddre virradóra nagy eső volt, ami sártengerré változtatta a bevándorlók sátortáborát. Az AFP tudósítója fagyoskodó emberekkel találkozott, az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet helyszínen lévő tagjai arról számoltak be, hogy sok a légúti betegségektől szenvedő felnőtt és gyermek.

Egy elkeseredett szíriai férfi, akinek lánya és felesége meghalt az összecsapásokban arról beszélt, hogy úgy érzi: elmenekült egy háborúból, és megérkezett egy másik háborúba. Eközben az ANA görög hírügynökség szerint 6000 ezer ember indult útnak a határ felé, miután a szigetekről bejutott a görög szárazföldre.

Segítség!

Görögország 480 millió euró rendkívüli segélyt kér az Európai Uniótól 100 ezer menekült elszállásolásához - jelentette be az athéni kormány. Görögország világossá tette, hogy minden diplomáciai eszközt felhasznál a helyzet rendezése érdekében, de képtelen egyedül ellátni a bevándorlók tömegét.

A hadsereg szóvivője szerint a katonaság tízezer ember élelmezésében segédkezik. Több ezer további menekültet egyházi szervezetek látnak el. A kormány élelmiszer- és gyógyszeradományokat kért a magánadományozóktól.

Az athéni kormány tapasztalatai szerint a Törökországból érkező emberáradat nem csökkent annak ellenére, hogy a NATO hadihajókkal erősítette meg a török határőrséget. Nem sikerült útját állni az embercsempészetnek - kedden is ezer ember szállt partra görög földön.