Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a múlt heti elnökválasztáson győztes Trump még nem jelentette be, Rudy Giuliani a The Wall Street Journal című lap egyik hétfő esti washingtoni rendezvényén nem cáfolta, hogy ő lehet az amerikai diplomácia következő irányítója.

New York volt polgármestere egyértelműen tisztázta, hogy nem lesz igazságügyi miniszter, s amikor azt kérdezték tőle, vajon igaz-e a hír, miszerint ő lesz a külügyminiszter, először megvonta a vállát, szóba hozta John Bolton volt ENSZ-nagykövet nevét, mint a külügyi tárcára szintén esélyes politikusét, majd amikor tovább firtatták, hogy van-e Boltonnál jobb jelölt is, rávágta: nem is tudom, talán én. Ezzel lényegében megerősítette az amerikai sajtóban megjelent találgatásokat, melyek szerint ő a legesélyesebb a külügyminiszteri megbízatásra.

Hosszú a lista

Sajtóértesülések szerint Donald Trump azt is fontolgatja, hogy nőt nevez ki a Republikánus Párt élére, és homoszexualitását nyíltan vállaló férfi lesz az Egyesült Államok képviselője az ENSZ-ben.
A megválasztott elnök a Republikánus Párt élére a michigani pártszervezet elnökét, Ronna Romney McDanielt szeretné, aki hétfőn az AP hírügynökségnek azt mondta: készen áll a feladatra, ha Donald Trump ezt akarja.

Ronna Romney McDaniel annak a Mitt Romneynak az unokahúga, aki a 2012-es elnökválasztáson a republikánusok jelöltjeként alulmaradt Barack Obamával szemben, a mostani választási kampányban pedig élesen bírálta Donald Trumpot.

McDaniel személyében történetében másodszor lenne női vezetője a Reublikánus Pártnak. Először fordulna elő viszont, hogy amerikai kormányzatban fontos külügyi posztot kapna valaki, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. Az értesülések szerint ugyanis ENSZ-nagykövetnek Trump Richard Grenellt jelölné, aki a Bush-kormányzat idején amerikai szóvivő volt a világszervezetben.

A pénzügyminiszteri posztra jelöltek között emlegetik Steven Mnuchint, a Goldman Sachs bankház igazgatóját, aki egyúttal Trump kampányának pénzügyi vezetője volt, Jamie Dimont, a JPMorgan Chase igazgatóját, Tom Barrackot, a Colony Capital alapító-elnökét, és a képviselőház pénzügyi bizottságának elnökét, Jeb Hensarling texasi republikánus politikust.

A védelmi tárca irányítására esélyesek tábora is népes: Donald Trump mások mellett Jeff Sessions alabamai republikánus szenátorral, a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának vezetőjével, Duncan Hunter kaliforniai képviselővel, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának vezetőjével, Jon Kyl volt arizonai republikánus szenátorral és Michael Flynn altábornaggyal, a katonai hírszerzés volt igazgatójával is tárgyal.

Az igazságügyi miniszteri tisztségre mások mellett Chris Christie New Jersey-i kormányzót tartják esélyesnek, aki az előválasztási kampányban Trump egyik vetélytársa volt a republikánus elnökjelöltségre.

Várhatóan posztot kap a kormányban Sarah Palin volt alaszkai kormányzó is, aki a 2008-as elnökválasztáson John McCain alelnökjelöltje volt.