Már Donald Trump amerikai elnök is kirúgta volt főtanácsadóját és kampánystratégáját, a szélsőjobboldali Breitbart médiacsoport alapítóját, Steve Bannont. De az alt-right megteremtőjeként emlegetett szélsőséges tanácsadót jelenleg világszerte látják vendégül a jobboldali és populista pártok, hogy a segítségét kérjék. Budapesten május végén tartott előadást a Várkert Bazárban a V4-es elnökség egyik konferenciáján, melyet állami támogatásból a Schmidt Mária kormánybiztos által vezetett XXI. Század Intézet szervezett.

Bannon idén járt Franciaországban a szélsőséges Marine Le Pennél, a német populista AfD vezetésénél, Olaszországban pedig a kormányra jutott Északi Liga tagjainak tartott előadást, továbbá régi barátjával, a brexitet kiötlő, majd a süllyedő hajóról távozó Nigel Farage-dzsel. Az Al Jazeera hírportál szerint a körút nem véletlen: a jobboldali guru célja nem más, mint hogy brüsszeli központtal alapítványt hozzon létre, amelyen "forradalmat csinál Európában".

A Daily Beastnek pedig arról beszélt Bannon, hogy a célja nem más, mint hogy ez egy anti-Soros alapítványként funkcionáljon, terjessze az alt-right nézőpontját, valamint megcélozzák a 2019-es EP-választásokat is. Arról, hogy milyen és mennyi pénzből tenné ezt, egyelőre még nem tudni, ahogy még arról sem nyilatkozott, mikor indulhat a szervezet, csak annyit közölt, hogy az idén.

"A jobboldali populista nacionalizmus az, ami átveszi majd a hatalmat, az fog diktálni" - mondta el Bannon a terveiről. "Az egyes nemzetállamokat saját identitásukkal, saját határaikkal erősítjük meg, ezek irányítanak majd [Európában]" - tette hozzá az ideológus.

A fotó forrása: Michal Cizek/AFP.