Forradalmat csinálhatnak a finnek

A finn kormány hamarosan beterjeszti a parlament elé az állampolgári alapjövedelem bevezetéséről szóló törvényjavaslatát. A szakértők körében vitatott juttatás - amely kiváltja az összes többi szociális támogatást - a tervek szerint havi 800 euró lehet.
Napi.hu, 2015. november 7. szombat, 18:44
Fotó: MTI/EPA

Finnország lehet a világon az első olyan ország, amely bevezeti a minden finn lakosnak járó állampolgári alapjuttatást - jelentette a Bloomberg. Az előkészítéssel a társadalombiztosítási hivatalt (KELA) bízták meg, amely a múlt héten jelezte, hogy havonta átlag 800 eurós (251 ezer forint) jövedelemre fog javaslatot tenni. Az adómentes összeg ki fogja váltani az összes szociális támogatást.

A bevezetés első szakaszában csak 550 euró (173 ezer forint) járna a finneknek és megmaradna néhány szociális juttatás. A KELA a jövő év novemberére állhat elő végleges javaslatával - a nagy kérdés az, hogy mit engedhet meg magának Finnország, amely a stabilitás látszata ellenére Európa ingatag gazdaságai közé tartozik. A GDP 2012 közepe óta majdnem folyamatosan zsugorodik, és nem látni, mi hozhatná vissza a növekedést.

A tradicionális papírgyártás hanyatlóban van, a technológiai szektor nem tudta teljesíteni azokat az elvárásokat, amelyeket a Nokia megroggyant mobilüzletágának értékesítése után támasztottak vele szemben. A 800 eurós alapjövedelem az évente 52,2 milliárd euró állami kiadással járna az 5,4 milliós országban, miközben a kormány 49,1 milliárd euró bevétellel számol 2016-ra.

Nem példa nélküli

Svájcban jövőre tartanak népszavazást az állampolgári alapjövedelem bevezetéséről. A szakértők jelenleg úgy látják, hogy még a Finnországnál jóval gazdagabb alpesi országban is elbukhat az elképzelés. Az előterjesztők havi 2500 dollárral (720 ezer forint) számolnak, ami 210 milliárdos éves kiadást okozna. Ez a svájci GDP 30 százaléka.

A kormány és a parlament arra biztatja a szavazókat, hogy utasítsák el az alapjövedelmet, és a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint csak 49 százalékuk támogatja a bevezetését. Ahhoz, hogy a kisebbségből többség legyen, csökkenteni kellene a juttatás összegét - vélik szakértők.

Hollandiában Utrecht városágban és esetleg néhány további településen indítanak kísérleti alapjövedelem-programot jövőre. A holland megközelítés mellett szól, hogy kutatások szerint a modern demokráciákban jóval nagyobb eséllyel fogadnak el az emberek olyan új tb-rendszereket, amelyeket valahol már teszteltek.

Konszenzus

Kormányválság
Kormányválsághoz vezetett az egészségügyi reform: az országot vezető koalíciót alkotó három párt összeveszett az egészségügy átalakításán, amelynek célja hárommilliárd euró megtakarítása. A miniszterelnök pártja 18 tartományra osztaná az országot önállóságot adva az egyes térségeknek az egészségügyi erőforrások felhasználásában, míg az egyik koalíciós partner csak öt régiót alakítana ki, mert úgy véli, hogy így egyenlőbben oszthatnák el az erőforrásokat. Finnországban már az előző kormánynak is beletört a bicskája az egészségügyi átalakításába: az ügyet ad akta tették.

Odaadni az adófizetők pénzét az embereknek függetlenül attól, hogy van-e állásuk vagy nincs, ez enyhén szólva nem az az ötlet, amit a nagyközönség gondolkodás nélkül hajlandó támogatni. A finneknél azonban más a helyzet. A KELA rendelésére készült közvélemény-kutatás szerint a lakosság 69 százaléka egyetért az alapjövedelem bevezetésével. Nagyjából 1000 eurót (314 ezer forint) látnának megfelelő havi fixnek.

A politikai pártok szintén egyetértenek a szociális rendszer ilyen átszabásával. Juha Sipila miniszterelnök a társadalombiztosítási rendszer leegyszerűsítésének nagy lehetőségét látja benne.

Negatív szja

A felmérés szerint különösen nagy támogatottsága lenne a negatív személyi jövedelemadó bevezetésének. Ezt a megoldást a szabadpiac egyik atyja, Milton Friedman és mások is ajánlották. Eszerint az emberek jövedelmük nagyságával fordított arányban kapnák meg az alanyi jogon járó állami támogatást. Az USA-ban az 1960-as években folytatott kísérletek szerint a negatív szja nem működik, ha a jövedelmek medián átlaga (a sorba rendezett adatok középső tagja) jóval a szegénységi küszöb felett van.

Finnországban ugyan a medián jövedelem havi 3000 euró (944 ezer forint), ami jóval magasabb a tervezett 800 eurós alapjuttatásnál, ám az évi 70 ezer euró feletti keresetek esetén - a több kulcs hatásának eredőjeként - előfordul az 50 százalékos szja-kulcs is.

A lakosság hajlandó elfogadni a nagyobb jövedelem-újraelosztást, ha az a létbiztonság javulásával jár. Idén 11 százalékra ugrott a munkanélküliségi ráta (az őszre visszaesett 8,4 százalékra), ami kisebb sokkot okozott az országban. Ez növelheti az alapjövedelem népszerűségét, miután az a munkanélkülieknek is járna.

Lehet benne valami

Sok kísérlet bizonyította, hogy azok az emberek, akik alanyi jogon havi alapjövedelmet kaptak, nem válnak passzívakká. Egy ugandai tanulmány szerint az ilyen helyzetbe kerülők elkezdtek saját maguk "fejlesztésével" foglalkozni, és végül magasabb képzettséget igénylő állást szereztek és több időt töltöttek munkával, mint azok a társaik, akik nem rendelkeztek az alapjuttatás kínálta biztonsági hálóval.

A gazdagabb országokban az állampolgári alapjövedelemben részesülők kissé csökkentették a munkával töltött idejüket. A felszabaduló időt gyakran a gyerekeikre fordították, vagy a tudásukat, műveltségüket bővítették, vagy az egészséges tevékenységekbe kezdtek. Ennek alapján kicsi a valószínűsége annak, hogy a finnek feladnák a munkát, ha alapjuttatást kapnának. A nagyobb kockázat az, hogy a kormány kellő bevétel hiányában nem lesz képes átutalni a havi fixet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Heliantusz, 2015.11.08 20:59

@atombandi:

Ne téveszd össze a mezőgazdaságot egy autógyárral. A jelek szerint nem vagy tisztában az élelmiszer minőségének jelentőségével.
Nem egészen komolytalanul: a növények még a kulturált hangnemet és a zenét is szeretik. A robotkertésztől csak világgá mennének.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.08 18:53

@Heliantusz:
nem az a gond barátocskám, hanem az emberi butaság. hiába próbálsz a magyar dicsőséges mezőgazdaságból megélni, feketén dolgoztatott emberekkel, öntözés meg gépesítés nélkül, éhenhalsz bármekkora az állami dotáció. pedig már a magyar gazda is annyit kap, mint a francia, mégis. ha pedig gépesítesz, akkor nem a lakosság 20%-a fog a mezőgazdaságban dolgozni, hanem a 2%-a, a többi meg mehet munkanélkülinek.

az, hogy közhelyekkel meg iróniát erőltetsz az érvelés helyett az a mögöttes tudás hiányát mutatja. nem feltétlenül vártam tőled egy koherens egybefüggő érvrendszert a vélt lázalmaid védelme érdekében, de kicsit jobban is megerőltethetnéd magad, tele az internet félig vagy teljesen lyukas demagóg konspirációs csúsztatásokkal meg ökörséggel, legalább abból legyél naprakész...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Heliantusz, 2015.11.08 18:05

@atombandi:

,,http://www.hwsw.hu/hirek/47133/kina-robot-foxconn-gyartas.html"

Ezt meg kellene filmesíteni.

Lehet, hogy tényleg kiszámolták a Georgia Guidestones ,,emlékműre" írt, emberiség 500 milliós lélekszámát. Proli biorobotok nem kellenek, helyettük igazi robotok dolgoznak. A fent maradó 500 millió ember pedig szappanoperát játszik majd a Földön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.08 17:09

@Heliantusz:
jaj, lemaradt a válasz a nap kérdésére, bár ez már 4 éves hír úgy látom neked újdonságként hat:

"A mai nap nagy kérdése, hogyha senki sem dolgozna, ki állítaná elő az ingyen pénzért kapható árút? "

http://www.hwsw.hu/hirek/47133/kina-robot-foxconn-gyartas.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.08 17:06

@Heliantusz:
igazából lehetne veled beszélgetni, ha túl tudnál lépni a magyar rögvalóságon, vagy a saját árnyékodon. de láthatóan nem megy. az, hogy kevés a pénzed és pénzért bármire hajlandó vagy, az nem azt jelenti, hogy mindenki ugyanúgy gondolkodik. ha ennyire bosszant, hogy nem tudod mi az a hitel, mire való, és mi az értelme és milyen veszélyei vannak, attól az még egy valós és jó dolog. ez nem különbözik attól, hogy kisgyerek kezébe nem adunk kést. nem azért, mert a háttérhatalom a körülötte lévők kiirtására buzdítja, hanem azért, mert nem tudja mire és hogyan használja. így vagy te is a hitellel meg az egyéb pénzügyi dolgokkal. képzeld, úgy hozta a sors, hogy nemrég hitelért5 folyamodtam. megkaptam és örültem neki, mert marha jól jártam. ilyen nincs is, mi? pedig csak egy kis matek kell hozzá...

mondtam azt is, hogy az olyanok, akik sportot űznek belőle, hogy mikor és hogyan bújjanak ki a munka alól 1000 féle jogcímen, azok nem alkalmasak egy ilyen magas társadalmi színvonalú projekt nemcsak a megvalósításához, de a megértéséhez is. nem véletlenül a méltánytalanul lesajnált finnek kezdik meg gyakorlati implementáció lehetőségeit felmérni, volt már nekik egy nagy dobásuk a humántőke befektetésébe pár évtizede. ez lesz a következő nagy dobás, te meg onnan magyarországról sopánkodhatsz, hogy még messzebb kerültél a szerinted jól megérdemelt felzárkózástól, de a háttérhatalmak téged nem engedtek közelebb, inkább kiszipolyoztak.

van egy rossz hírem számodra. a háttérhatalmak a fejedben vannak, és nem fogod tudni legyőzni őket. az ember életében folyamatosan jönnek a lehetőségek, de te mindig le fogsz maradni az összesről. a modern spártában te már kevés lennél egy 21. századi európai ember szintjéhez, mert a fejlődésed igenigen be van korlátolva, biorobotnak viszont meg drága vagy, még éhbérért is. a társadalmi szolidaritás tart a víz felett, nem a szakterületed élvonalába tartozó képességeid...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html