Forradalmi ötlet: hogyan kellene előnyt kovácsolni a koronavírus-csapásból?

Egy zöldenergiával foglalkozó kutatóközpont és tanácsadó szervezet szerint össze lehetne kapcsolni az áttérést az újfajta energiahordozókat és a koronavírus-járvány lecsengése utáni gazdaságélénkítést.
Komócsin Sándor, 2020. április 20. hétfő, 19:42
Fotó: Marketing

Ha a világ országai összekötnék a megújuló energiaformák használatának bővítését és a koronavírus-járvány utáni válságkezelést, akkor közel 100 ezer milliárd dollár hasznot zsebelhetnének be 2020 és 2050 között - állítja az International Renewable Energy Agency kutatóintézet és tanácsadó szervezet, amelynek legfőbb feladta, hogy segítse a világgazdaság átállását a zöldenergia használatára. Az ötlet egyszerű: azokat a forrásokat, amelyek a válságkezelésre rendelkezésre állnak a megújuló energia felhasználását segítő infrastrukturális beruházásokra kellene fordítani.

Ezzel több legyet lehet ütni egy csapásra: fel lehetne gyorsítani a gazdaság technológiai átállását, nagy lépést lehetne tenni a klímaváltás megelőzésében és élénkíteni lehetne a gazdaságot, amire szükség van a kilábaláshoz a koronaválságból - idézte a szervezet igazgatóját, Francesco La Camerát a brit Guardian. A válság megmutatta mennyire sérülékeny a jelenlegi rendszer, például az olajpiacon gigantikus túltermelési válság alakult ki, részben azért, mert az olajkutak termelését nem lehet úgy csökkenteni, mint például a napenergia-termelést azzal, hogy letakarják a napelemeket.

Pluszok és mínuszok

A zöldenergiával foglalkozó szervezet szerint az alternatív energiába befektetett minden dollár 3-8 dollár hasznot hozna 2050-ig. Ezzel egyidejűleg négyszeresére, 42 millióra nőhetne az ágazatban foglalkoztatottak száma és a légszennyezés csökkenésének köszönhetően javulna az emberek egészségi állapota, amivel enyhülne a világ egészségügyi rendszereire nehezedő nyomás. Ami a klímavédelmet illeti, a felpörgetett beruházásoknak köszönhetően 2050-re 70 százalékkal mérséklődhetne a világ szén-dioxid-kibocsátása.

A jelentés szerzői kiemelik a zöldenergiával - azaz az alternatív módon megtermelt elektromos áram felhasználásával végzett vízbontással - előállított hidrogén szerepét. Szerintük ezzel a nehéziparban és a közlekedésben gyakorlatilag nullára lehetne csökkenteni az üvegház hatású gáz kibocsátását. A tisztán égő energiahordozó az acél- és a cementgyártásban a földgáz helyére léphetne, és üzemanyagként is használható lenne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.04.20 21:28

Éppen negatív az olaj ára.

Minek áttérni, amíg ilyen olcsó?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.20 21:15

Meredek ötlet, mikor az olaj és földgáz ára a nullához konvergál...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.04.20 21:11

Green bullshit. Persze, azért, hogy ők mérhetetlenül meggazdagodjanak. Hahaha.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html