Forradalmi újítás a csehektől

Cseh tudósok újfajta porcimplantátumot fejlesztettek ki, amelyet a beteg egyéni tulajdonságai alapján egyedi 3D-s gyártással állítanak elő. Sokévi munka áll az újítás mögött.
Barabás Júlia, 2020. szeptember 26. szombat, 07:17
Fotó: Reuters

Egyedi igényekhez szabott implantátumok készítésére alkalmas technológiát fejlesztettek ki a Brnói Technológiai Egyetem tudósai, amely felválthatja az előregyártott porcprotéziseket - derül ki a Radio Praha cikkéből. A protéziseket a páciens ízületeinek CT-vel készített háromdimenziós képe alapján tervezik meg, majd 3D-s nyomtatással állítják elő. Beültetésük nem igényel egészséges csontot a rögzítéshez, mert az is pótolható.

A kutatók összesen húsz éve fejlesztik az új módszert, amely a hagyományos beültetés helyére léphet. A megszokott módszer az, hogy a sebész a műtét alatt választja ki az előre gyártott implantátumokból azt, amelyet beültet, ám ennek hátránya, hogy sohasem illeszkedhet pontosan a betegek egyedi csontjaihoz. Ezért rossz esetben összezavarhatja a járásukat, ami állandó hátfájáshoz vezethet.

Ezt küszöböli ki az egyedi tervezés és gyártás. A nyomtatáshoz Svédországból származó fémporkeveréket használnak. A kutatók szerint implantátumuk jó eséllyel életre szól, nincs szükség cserére az első műtét után és a rehabilitáció is rövidebb ideig tart, mint a hagyományos műtétek esetén.

A tudósok szabadalmi védettséget kértek porcimplantátum-tervező és -gyártó technológiájukra. Az újdonságot végtagjaikat leginkább terhelő atléták és táncosok figyelmébe ajánlják.

HOZZÁSZÓLÁSOK