Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Roszen Plevneljev bolgár államfő nyugalomra, civilizált viselkedésre intette a 40 napja megszakítás nélkül folytatódó tüntetések résztvevőit és a rendőrséget is, miután a kormány lemondását követelő demonstrálók tegnap blokád alá vették a parlamentet. A hatóságok este megpróbálták egy erősen védett buszban kimenekíteni a bent ragadt politikusokat, ám a "Maffia!", illetve "Mondjatok le!" jelszavakat skandáló tömeg megakadályozta, hogy a busz elhajtson. Végül hajnalban sikerült utat vágni a még akkor is a téren tartózkodó emberek között, hogy végre hazamehessen a házban ragadt száz képviselő, illetve miniszter. Reggelre szétoszlott a tömeg - jelentette az AFP.

Ez azonban várhatóan nem jelenti a tiltakozássorozat végét. A demonstrációk hat hete kezdődtek, amikor a patthelyzettel végződött előrehozott választások után a korábban ellenzékben lévő szocialisták összeálltak a szélsőjobboldallal, illetve a török kisebbséget képviselő párttal egy "szakértői kormány" kinevezésére. Az ifjú miniszterelnök, Plamen Oreszarszki első intézkedésével elkövette első - valószínűleg végzetes - hibáját: egy ismert oligarchát akart kinevezni a titkosszolgálat élére.

Magyarország olyan, mint Bulgária

A döntést visszavonták, ám az évtizedek óta tartó korrupciót megelégelő tömegeknek ez már nem elég. A kormány távozását követelik. Oreszarszki ehelyett pótköltségvetés benyújtásával kísérletezik, ami viszont nem igazán érdekli az utca emberét. A kormányfő szerint, ha lemondana, azzal csak tovább mélyítené a válságot.

Tegnapi fejlemény az is, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság (EB) igazságügyi biztosa a tüntetők mögé állt - jelentette a BBC. Az EB elnökhelyettese egy nyilvános kérdés-felelet fórumon vett részt Szófiában, majd a Twitteren tette közzé véleményét. Eszerint a korrupció ellen tüntető emberek elnyerték a szimpátiáját. Mi nem cserélhetjük le a kormányt, de felelősek vagyunk azért, hogy a dolgok jó menjenek az országban - mondta korábban még a fórumon.

Megígérte azt is, hogy ha igaz, amit az eseményen többen állítottak, miszerint az uniós forrásokat szabálytalanul használták fel, akkor az EU utána fog járni az ügynek. Egyik megjegyzése szerint éppen azért avatkoznak be Bulgáriában, mint Magyarországon: mindkét EU-tag kormánya teljesen destabilizálja az igazságszolgáltatást.