Forradalom felé sodródik keleti szomszédunk

Forradalmi hangulatban tüntet több ezer ember Kijevben a kormány döntése ellen, amely szerint nem írják alá a jövő héten Ukrajna és az EU társulási megállapodását. Hasonlóan indult a 2004-es narancsos forradalom - kérdés, most mi lesz a demonstráció vége.
Napi.hu, 2013. november 22. péntek, 16:42
Fotó: Napi.hu

Több száz ember szállta meg Kijev központi terét és tiltakozások kezdődtek más ukrán nagyvárosokban is a EU-ukrán társulási szerződés aláírásának elhalasztása miatt. A fővárosban indult demonstrációhoz csatlakozott több ellenzéki vezető, köztük Vitalij Klicsko volt nehéz súlyú bokszoló. A tér másik oldalán a rohamrendőrség sorakozott fel.

A kommentátorok azonnal a 2004-es narancsos forradalomra asszociáltak: akkor az elnökválasztás elcsalása ellen lázadtak fel az emberek - sikerrel. A csata vesztese kilenc éve éppen Viktor Janukovics, a jelenlegi államfő volt, aki kénytelen volt lemondani tisztátalan eszközökkel megszerzett elsőségéről. A tüntetések akkor is Kijev főterén kezdődtek, amit megszálltak a fiatalok és nem tágítottak, amíg el nem érték a céljukat.

Csak semmi sátor

A hatóságok most azzal indítottak, hogy megtiltották a sátrak állítását közterületeken - nyilván emlékeztek arra, milyen fontos szerepet játszottak ezek a 2004-es akció elhúzódásában. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a mostani tiltakozás is olyan kitartó lesz, mint az akkori. Az emberek belefáradtak az éveken át tartó, részben az utcán zajló politikai háborúskodásba.

Emellett 2004-ben sms-ekben, mobiltelefonon szervezték a tüntetéseket, míg most a közösségi site-ok a fő fórumok. Mindenki az interneten lóg, kérdés azonban, hogy kimozdul-e a hidegbe.

Szégyen(?)

Mikola Azarov miniszterelnök szerint csak felfüggesztették a közeledést az unióhoz, azaz tisztán taktikai lépésről van szó, ami nem érinti Ukrajna stratégiai törekvéseit. A lépést a jelenlegi gazdasági helyzet indokolja. Az ellenzék szerint azonban szégyen a visszavonulás. Arsenij Jatsenjuk, a parlamenti ellenzék vezére úgy véli, hogy Juscsenko Oroszországhoz dörgölőzik, amely saját orosz-belorusz-kazah vámunióját kínálja az ukránoknak az EU helyett. Jatsenjuk úgy látja, hogy az államfő a 2015-ös választásokra kacsintgat, amelynek nyomán "az orosz birodalom kormányzójaként folytathatná pályafutását" a kis Oroszországgá váló Ukrajnában.

A kormány nincs könnyű helyzetben. Ukrajna egyelőre kiszolgáltatott az orosz gázszállításoknak, és a Gazprom fizetési késéseikre hivatkozva ellenlépésekkel fenyegeti ukrán vevőit. Oroszország korábbi hasonló viták miatt 2009-ben hetekre elzárta a gázcsapokat.

Azarov elmondta azt is, hogy Moszkva aggodalmát fejezte ki az Ukrajnán át Oroszországba irányuló áruszállítások vámmentességének elvesztése miatt. Ha Kijev szabadkereskedelmi megállapodást kötne Brüsszellel, akkor új kereskedelmi szabályozást kellene bevezetnie.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Antiifreemaison, 2013.11.22 23:17

...nemsokára szétesik a sosem volt ország ,és nép..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html