Lényegesen átalakul Románia időjárása a klímaváltozás miatt, 2021 és 2050 között ötvenfokos kánikulák is előfordulhatnak az ország déli felében - idézte a Maszol Roxana Bojariut, a román meteorológiai intézet klimatológiával foglalkozó főosztályának igazgatóját

A tavasz hamarabb köszönt majd be, a tél második fele enyhébb lesz. Hosszabb lesz a nyár is, és jócskán belenyúlik szeptemberbe. A hőmérséklet egész évben magasabb lesz a megszokottnál, kivéve az őszt, amely csak később válik melegebbé.

A következő időszakban a hegyvidékeken egyre csapadékosabbá válik az idő. Télen a hegyvidéki övezeteket egyre vastagabb hóréteg borítja majd, amely csak akkor olvad el, amikor nyáriasra fordul az idő. A jóslatot hitelesíti, hogy a felmelegedéssel kapcsolatos a prognózisok 1961 óta beigazolódtak.

A klímaváltozás jelentős hátrányai mellett turisztikai szempontból előnyös lehet Románia szempontjából. A mediterrán országokban ugyanis a globális felmelegedéssel miatt a hőmérséklet szinte elviselhetetlenné válik, a turisták tehát a Földközi-tengeri üdülőkről átszokhatnak a román tengerparthoz ahol mediterrán időjárás lesz.

A fotó forrása: Shutterstock.