50 Celsius-fokos hőség jöhet a szomszédban

Románia egyes területein nyáron akár 50 Celsius-fokos hőség is előfordulhat a jövőben, ám mivel a mediterrán térségben még forróbb lesz az idő, az idegenforgalom jól járhat a változással.
Barabás Júlia, 2018. október 13. szombat, 14:14
Fotó: Napi.hu

Lényegesen átalakul Románia időjárása a klímaváltozás miatt, 2021 és 2050 között ötvenfokos kánikulák is előfordulhatnak az ország déli felében - idézte a Maszol Roxana Bojariut, a román meteorológiai intézet klimatológiával foglalkozó főosztályának igazgatóját

A tavasz hamarabb köszönt majd be, a tél második fele enyhébb lesz. Hosszabb lesz a nyár is, és jócskán belenyúlik szeptemberbe. A hőmérséklet egész évben magasabb lesz a megszokottnál, kivéve az őszt, amely csak később válik melegebbé.

A következő időszakban a hegyvidékeken egyre csapadékosabbá válik az idő. Télen a hegyvidéki övezeteket egyre vastagabb hóréteg borítja majd, amely csak akkor olvad el, amikor nyáriasra fordul az idő. A jóslatot hitelesíti, hogy a felmelegedéssel kapcsolatos a prognózisok 1961 óta beigazolódtak.

A klímaváltozás jelentős hátrányai mellett turisztikai szempontból előnyös lehet Románia szempontjából. A mediterrán országokban ugyanis a globális felmelegedéssel miatt a hőmérséklet szinte elviselhetetlenné válik, a turisták tehát a Földközi-tengeri üdülőkről átszokhatnak a román tengerparthoz ahol mediterrán időjárás lesz.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.13 18:04

Akkor nekik még mindig jobb lesz, mert nálunk az 55 fokig mérő hőmérő 10 méteren belül a tetejére szaladt, amikor a 35-36 fokot hazudták.
Érdekes, az utcai hőmérők meg a 46-48-at mutatták, amikor épp felvették a kamerával.
Tehát haggyuk a magyar meteohazugságokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dalia7, 2018.10.13 14:59

Az egyetlen kiút vissza kell csatoloni Erdélyt Magyarországhoz: erre hüvősebb idők járnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html