A 36 éves Ortagus - egykori szépségkirálynő - a Fox televíziónál a nemzetbiztonsági ügyek szakértőjeként tevékenykedett. Volt tartalékos tengerészgyalogos is, valamint több kormányzati szerv, köztük az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) munkatársa. Dolgozott a pénzügyminisztériumban mint hírszerzési elemző. Szolgálatot teljesített Szaúd-Arábiában és több hónapig Irakban - jelentette az MTI helyi tudósítója.

Heather Nauert szóvivőt váltja e poszton. Nauert 2017-ben szintén a Fox televíziótól érkezett a külügyminisztériumba, de tavaly decemberben Donald Trump elnök az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti posztjára jelölte őt. Nauert februárban családi okokra hivatkozva visszamondta a felkérést. Mike Pompeo külügyminiszter Twitteren köszöntötte az új szóvivőt, mint fogalmazott: "el vagyok ragadtatva, hogy őt fogadhatom a külügyminisztérium új szóvivőjeként. Tapasztalatai a hírszerzői elemző munkában és a sajtó területén Amerika hasznára válnak".

Heather Nauer az elnök kedvenc tévéje, a Fox műsorvezetőjéből lett - gyakorlatilag diplomáciai tapasztalatok nélkül - a külügyminisztérium szóvivője tavaly, majd a posztja azért üresedett meg, mert Donald Trump őt akarta jelölni az egyik legfontosabb diplomáciai pozícióba, az USA ENSZ-nagykövetének. Viszont kiderült róla, hogy olyan dajka vigyázott a gyerekére, aki bevándorlóként nem vállalhatott volna munkát.

A magyar politikában nem példátlan a hasonló bukástörténet: Demcsák Zsuzsa szóvivősége ellen - férje gyanús üzleti kapcsolatai mellett -, azért is szólalt fel az akkor még létező és kormányon lévő SZDSZ 2007-ben, mert a gyermekek szegregációja elleni kormányzati program közepette a TV2 műsorvezetőjeként saját blogján a családi bölcsődekeresésről azt írta, hogy a kiválasztott helyről is kivette a gyermekét, mert "a leglelketlenebb bölcsis nénikhez és a legrosszabb szociális helyzetű csoportba kerültünk, mert ott volt üresedés." A visszásság a kormányzati szociális érzékenység és saját "rossz anyagi helyzetűek" ellen való kirohanása támadási felületet adott ellene, így végül visszalépett a jelöltségtől.