Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csatorna szerint a tisztet azzal vádolják, hogy érzékeny adatokat szolgáltatott ki az orosz titkosszolgálatoknak.

"Megerősíthetem, hogy egy magas rangú tiszt ellen igazságügyi eljárás indult biztonságpolitikai gyanú miatt" - mondta vasárnap Florence Parly védelmi miniszter az Europe1 rádióban, de az ügy részleteit nem ismertetette.

Egy igazságügyi forrás a francia hírügynökségnek elmondta: eljárás indult egy külföldi támaszponton szolgálatot teljesítő francia tiszt ellen augusztus 21-én, amiért egy külföldi ország hírszerzésének a nemzet alapvető érdekeit sértő adatokat szolgáltatott ki.

A férfit az elhárítási szervek letartóztatták, amikor a Franciaországban töltött szabadsága végén vissza akart utazni Olaszországba. Jelenleg előzetes letartóztatásban van a párizsi Santé börtönben.

A védelmi miniszter elmondta, hogy Franciaország kezdeményezte az igazságügyi eljárást. A tárca tett hivatalból feljelentést az ügyészségen, a büntetőtörvénykönyv 40. cikkelyének megfelelően, amely kötelezi erre, ha egy bűncselekmény a tudomására jut.

A július 22-én megtett feljelentés alapján az ügyészség egy héttel később indított eljárást árulás és adatok kiszolgáltatása miatt egy külföldi országnak.

A védelmi ügyekre szakosodott Mamouth elnevezésű blog szerint a katonatiszt Nápolyban, a NATO legjelentősebb olyan olaszországi támaszpontján teljesített szolgálatot, ahol franciák is állomásoznak.

Az Europe1 szerint az ötven év körüli alezredes öt gyerek apja. Jól beszél oroszul, és Olaszországban látták egy férfivel, akit az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői Vezérkarának Felderítő Főcsoportfőnöksége, a GRU ügynökeként azonosítottak.

Külföldi országoknak, nevezetesen Oroszországnak kémkedő katonatisztek megvádolása és elítélése nagyon ritka Franciaországban. A hidegháború idejéből is kevesebb, mint tíz olyan eset ismeretes, amikor francia tiszt a Szovjetuniónak szolgáltatott ki nemzetvédelmi szempontból érzékeny adatokat. Júliusban ugyanakkor két korábbi hírszerző ügynököt elítéltek, amiért Kínának kémkedtek.