Az eredmény bizonytalan a szavazatok végleges összeszámlálásig, amely este 11 óra és éjfél között várható Anne Levade, az előválasztást felügyelő párthatóság elnöke szerint.

Az utolsó felmérések szerint szoros eredmény várható a három favorit, Nicolas Sarkozy volt államfő (képünkön bal szélen), és két volt miniszterelnök, Alain Juppé  (képünkön középen) és Francois Fillon között. Rajtuk kívül további három volt miniszter, Jean-Francois Copé, Bruno Le Maire és egyetlen nőként Nathalie Kosciusko-Morizet (képünkön jobb szélen), valamint a párton kívüli ultrakonzervatív jobboldalt képviselő Jean-Frédéric Poisson méretteti meg magát. Délig mind a hét jelölt leadta szavazatát.

A részvételi arány meghaladta a szervezők várakozását, akik maximálisan 4 millió választóra számítottak, de délig már több mint egymillióan, délután 5 óráig pedig több mint 2,5 millióan jelentek meg a 10 ezer szavazóhelyiség hetven százalékában. A legtöbb helyen legalább egy órát, de volt ahol két órát is kellett várakozni a szavazni szándékozóknak, hogy leadhassák a voksukat.

Először rendezett minden választó számára nyitott jelöltállító előválasztást a francia jobboldal fél évvel az elnökválasztás előtt.

A baloldal öt évvel ezelőtti előválasztásának első fordulójában 2,6 millióan vonultak az urnákhoz, így a jobbközép Köztársaságiak által rendezett előválasztás részvételi aránya biztosan rekordnak számít.

Óriási a tét

A voksolás tétje jelentős, hiszen a belviszályokban meggyengült baloldal meglehetősen népszerűtlenné vált az elmúlt kormányzási időszakban. Így a jobboldali elnökjelölt jó eséllyel a Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel mérkőzhet majd meg az elnöki címért jövő májusban. Jóllehet Le Pennek választásról választásra nő a támogatottsága, egyes - szélsőségesnek tartott - nézetei miatt a legtöbb franciából még mindig ellenérzést vált ki. Azaz a jobboldali előválasztások győztesének szinte egyenesnek tűnik az útja az államfői székig.

A választás tétjére való tekintettel a baloldali és a szélsőjobboldali szimpatizánsok egy része is részt vesz a jobboldali előválasztáson.

A november 27-i második fordulóba az első fordulóban első és második helyen végzett jelölt jut be.