Francia főnök kerül a budapesti EIT élére

A francia Gérard de Nazelle-t választotta meg a budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) első vezetőjévé az intézet igazgatótanácsa - írta az MTI-Ecó.
NAPI, 2009. szeptember 18. péntek, 18:06
Fotó:

Tavaly júliusban döntöttek Brüsszelben egyhangúlag az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei arról, hogy Budapesten állítsák fel az új intézetet.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet az unió gyorsabb gazdasági növekedést célzó stratégiájának egyik eszköze, célja, hogy - elsősorban mintegy hálózatirányító tevékenységet folytatva - hozzájáruljon az EU versenyképességének növeléséhez, a kutatás fellendüléséhez.

Az Európai Unió kutatóközpontjának felállításáról 2007 nyarán született döntés. Az intézet 2013-ig mintegy 300 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. Magyarország először 2005-ben jelezte hivatalosan az Európai Bizottságnak, hogy helyszínt kíván biztosítani az intézet székhelyének.

Az intézet székhelyére Budapest mellett a németországi Jena, a lengyelországi Wroclaw, a spanyolországi Sant Cugat del Valles, valamint a közösen induló Bécs és Pozsony pályázott.

A kiírás szerint az intézet székhelye 2004 óta csatlakozott tagállamban lehet, és olyan országban, ahol még nem működik uniós ügynökség. Az öt jelölt közül az említett két kritérium egyszerre csak Budapestre illett.

HOZZÁSZÓLÁSOK