Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Noyer figyelmeztet, hogy a francia gazdaság kivételes kihívásokkal néz szembe, és várhatóan az idén sem lesz képes növekedni. A gazdaságnak erős és tartós növekedésre van szüksége, nem pedig mesterséges eszközökkel előidézett megugrásra. Ehhez a politika alapvető megváltozására van szükség - hangsúlyozza Noyer. A központi bank mindenkori elnöke évente hagyományosan kifejti nézeteit a gazdaságról a köztársasági elnökhöz intézett levélben.

A francia gazdaság recesszióban van és Francois Hollande kormánya csak az idén 20 milliárd euróval növelte a különböző adókat, hogy a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá szorítsa le a költségvetés deficitjét. Christian Noyer szerint a kormánynak megtakarításokra kell törekednie olyan érzékeny területeken mint a munkanélküli segély és az állami alkalmazottak számának csökkentése.

A jóléti kiadások a GDP 30 százalékára rúgnak és jelenlegi formájukban fenntarthatatlanok - írja Christian Noyer, aki javasolja a minimális nyugdíjkorhatár emelését és felveti, hogy a nyugdíjakat ne kössék az infláció alakulásához.

A levél bemutatása kapcsán tartott rendezvényen Christian Noyer az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikájával kapcsolatban elmondta, hogy az EKB technikailag képes lenne a nulla alá csökkenteni a kamatlábat, de a negatív kamat "nagyon, nagyon összetett probléma" és eddig még egyetlen nagyobb jegybank sem próbálkozott meg vele. Dániában a negatív betéti kamat bevezetése visszafelé sült el, a kereskedelmi bankok úgy kompenzálták a jegybanki letéteik után elszenvedett veszteségeket, hogy megdrágították a vállalatoknak folyósított hiteleket - mondta a francia központi bank elnöke.

Pénzügyi körökben egy ideje folyik a spekuláció, hogy az EKB esetleg negatív kamatokkal is segítheti a gazdaság fellendítését. Maga Mario Draghi, az EKB elnöke a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy ezzel a bank ismeretlen vizekre evezne.