Francia jegybankelnök: nem az adóemelésekre kellene koncentrálni

Az adóemelés helyett a kiadások csökkentésére kellene koncentrálnia a francia kormánynak, és fontolóra kell vennie a nyugdíjak és a szociális juttatások lefaragását - írja Christian Noyer, a francia központi bank elnöke Francois Hollande elnökhöz intézett levelében.
MTI-Eco, 2013. május 28. kedd, 13:05

Noyer figyelmeztet, hogy a francia gazdaság kivételes kihívásokkal néz szembe, és várhatóan az idén sem lesz képes növekedni. A gazdaságnak erős és tartós növekedésre van szüksége, nem pedig mesterséges eszközökkel előidézett megugrásra. Ehhez a politika alapvető megváltozására van szükség - hangsúlyozza Noyer. A központi bank mindenkori elnöke évente hagyományosan kifejti nézeteit a gazdaságról a köztársasági elnökhöz intézett levélben.

A francia gazdaság recesszióban van és Francois Hollande kormánya csak az idén 20 milliárd euróval növelte a különböző adókat, hogy a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá szorítsa le a költségvetés deficitjét. Christian Noyer szerint a kormánynak megtakarításokra kell törekednie olyan érzékeny területeken mint a munkanélküli segély és az állami alkalmazottak számának csökkentése.

A jóléti kiadások a GDP 30 százalékára rúgnak és jelenlegi formájukban fenntarthatatlanok - írja Christian Noyer, aki javasolja a minimális nyugdíjkorhatár emelését és felveti, hogy a nyugdíjakat ne kössék az infláció alakulásához.

A levél bemutatása kapcsán tartott rendezvényen Christian Noyer az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikájával kapcsolatban elmondta, hogy az EKB technikailag képes lenne a nulla alá csökkenteni a kamatlábat, de a negatív kamat "nagyon, nagyon összetett probléma" és eddig még egyetlen nagyobb jegybank sem próbálkozott meg vele. Dániában a negatív betéti kamat bevezetése visszafelé sült el, a kereskedelmi bankok úgy kompenzálták a jegybanki letéteik után elszenvedett veszteségeket, hogy megdrágították a vállalatoknak folyósított hiteleket - mondta a francia központi bank elnöke.

Pénzügyi körökben egy ideje folyik a spekuláció, hogy az EKB esetleg negatív kamatokkal is segítheti a gazdaság fellendítését. Maga Mario Draghi, az EKB elnöke a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy ezzel a bank ismeretlen vizekre evezne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vote, 2013.05.28 16:48

Arra kellene koncentrálnotok, hogy rendet rakjatok a költsévetés háza táján.

DE mit várhat az ember Hollande-tól? Eladósítás... Ehhez értenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.05.28 15:31

Francia jegybankelnök: nem az adóemelésekre kellene koncentrálni...


..igen ,egyetértek 500 000 -600 000 ft-ból /2000 euró/ lehet vágni ...,mondjuk bulgár szintig /200 euró/ ...,és jön majd 1789 ,július 14....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html