Francia választások: Sarkozy megüzente, hogy kire fog szavazni

Nicolas Sarkozy volt francia államfő néhány napon belül bejelenti, hogy az elnökválasztás második fordulójában a centrista Emmanuel Macronra szavaz - közölték kedden a jobbközép Köztársaságiak a francia sajtóval.
K. Kiss Gergely, 2017. április 25. kedd, 18:12
Fotó: Reuters

Azt egyetlen forrás sem tudta megmondani, hogy a volt jobboldali elnök a pártja szavazóit is arra kéri majd, hogy szavazzanak az első fordulóban élen végzett jelöltre vagy pedig csak a saját nevében fog beszélni. Elképzelhető, hogy Sarkozy azt fogja mondani, megérti, hogy a politikai családjában mások másképp döntenek - idézi az MTI.

Hétfő este Francois Fillon, az elnökválasztás harmadik helyen végzett konzervatív jelöltje a jobbközép Köztársaságiak párt vezető testülete előtt Párizsban bejelentette, hogy visszavonul. A szavazatok 20,01 százalékával harmadik helyen végző Fillon a múlt év végén még a francia államfőválasztás favoritjának számított. Ugyanakkor a családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatti botrány csökkentette népszerűségét. A politikus jelezte, hogy a második fordulóban Emmanuel Macront támogatja.

A párt vezetősége ezt követően arra szólította fel a pártagságot, hogy (a radikális jobboldali) "Marine Le Pen ellen szavazzanak az elnökválasztás második fordulójában, mert a Nemzeti Fronttal szemben a tartózkodás nem lehet választás".
Nicolas Sarkozy kedden a Köztársaságiak mintegy hetven képviselőjével reggelizett, hogy megvitassák a Fillon veresége utáni helyzetet.

"Nicolas Sarkozy, a Köztársaságiak megválasztott elnöke, aki a vezetői címét háttérbe tette (a jobboldal novemberi) előválasztási kampányának idejére, a természetes vezetőnk és fontos szerepe van a családunk egységének szavatolásában politikai és morális tekintélyként, de ez nem feltétlenül gyakorlati szerep" - mondta a francia hírügynökségnek Daniel Fasquelle, a párt pénztárnoka.

Hírmagyarázók szerint a Köztársaságiak arra számítanak, hogy megnyerhetik a nemzetgyűlési választásokat júniusban Emmanuel Macron politikai mozgalmával szemben, aki ezáltal kénytelen lesz a jobbközép párttal koalícióra lépni. Ez esetben pedig júniustól a jobboldal adhatja a kormányfőt, Francois Baroin volt jobboldali gazdasági miniszter személyében, aki már Fillon megválasztása esetén is a miniszterelnöki poszt várományosa volt.

Hétfőn Francois Hollande hivatalban lévő francia államfő is bejelentette, hogy Emmanuel Macronra szavaz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.25 20:19

- Amikor vasárnap este a Francia Belügyminisztérium bejelenti a nemhivatalos végeredményt, ami 25:21 Le Pen javára Macronnal szemben, mire a ballib csőcselék törni-zúzni kezd Párizsban;
- amikor a Bloombergen vasárnap este 10 körül még Le Pennek 23,2%-ot, Macronak 21,8%-ot írnak, majd hirtelen felcserélődik a két jelölt neve, de a számok maradnak;
- amikor hétfőn az összes hírügynökség skandálja, hogy Le Pen már a végleges, hivatalos adatok szerint 21,5%-ot ért el, majd keddre ez csendben 21,8%-ra módosul (levélszavazatok, mi?);

nos, akkor meséljék a liberális Mórickának, hogy ez a választás tiszta volt...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html