"Az a becslésünk, hogy a következő hónapokban 800 ezer munkahely szűnik meg, azaz az összes munkahely 2,8 százaléka" - mondta a tárcavezető a nemzetgyűlés pénzügyi bizottsága előtti meghallgatásán. A miniszter a módosított költségvetési törvény harmadik tervezetét mutatta be, amely az idénre 11 százalékos gazdasági visszaeséssel számol.

"Ez jelentős sokk, amely (a leépítési hullám által) érintettek támogatására és segítésére kötelez" - fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a kormány a kijárási korlátozások idején átvállalta, illetve kiegészítette a kényszerszabadságra küldött munkavállalók fizetését, képzési támogatásokat irányozott elő, és a vállalkozások járulékainak csökkentését is bejelentette.

A francia jegybank kedden közzétett jelentésében úgy számolt, hogy az idén közel egymillió munkahely szűnik meg Franciaországban, a munkanélküliségi ráta pedig az év végén meghaladhatja a 10 százalékot, és 2021 első felében tetőzik 11,8 százalékon. A járvány előtt 8,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.