Franciaország beveti a repülőgép-hordozóját az Iszlám Állam ellen

Franciaország beveti a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó hajóját az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen - jelentette be csütörtökön a francia elnöki hivatal a védelmi tanács ülését követően, amelynek témája a szíriai és az iraki helyzet volt.
MTI-Eco, 2015. november 5. csütörtök, 18:11
Fotó: MTI/EPA

"Döntés született arról, hogy a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó és köteléke bevetésre kerül az Iszlám Állam és a szövetséges csoportjai elleni hadműveletekben" - olvasható a közleményben.A bevetéssel több mint duplájára nő a francia katonai potenciál a térségben, ahol jelenleg hat Rafale típusú vadászbombázó állomásozik az Egyesült Arab Emírségekben és hat Mirage Jordániában.

Az egyetlen francia repülőgép-hordozó tavasz óta a dél-franciaországi Toulon kikötőjében található, ahol karbantartási munkákat végeznek rajta. A Charles de Gaulle február 23-tól árpilis közepéig már részt vett a nemzetközi koalíció hadműveleteiben az Iszlám Állam ellen Irakban. A nyolc hét alatt a repülőgép-hordozón található mintegy húsz bombázó napi 10-15 harci bevetést hajtott végre a francia vezérkar szerint.

Franciaország 2014 szeptember óta vesz részt a dzsihadisták elleni nemzetközi koalícióban Irakban. Szíriában egy évvel később kezdett légicsapásokat. A francia bombázók az iraki hadsereget támogató Chammal-hadművelet részeként 2014. szeptember 19. óta 1285 légi műveletet hajtottak végre, amelyből a 271 légicsapás 459 objektum megsemmisítését tette lehetővé a francia vezérkar szerint. Szíriában eddig csak két légicsapás-sorozatot hajtottak végre a francia erők az Iszlám Állam állásai ellen.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a védelmi tanács csütörtökön azt is megerősítette, hogy támogatja az október végén megkezdett bécsi tárgyalásokat a szíriai politikai átmenet körvonalainak meghatározása érdekében, anélkül, hogy támogatná Bassár el-Aszad elnök hatalomban maradását.

Francois Hollande államfő a közlemény szerint hangsúlyozta a bécsi folyamat támogatását. Arra hívta fel a figyelmet, hogy bármilyen megállapodás fő irányvonala az IÁ elleni harc és a civil lakosság elleni bombázások leállítása kell, hogy legyen. "Bassár el-Aszad semmiképpen nem jelentheti Szíria jövőjét" - áll a közleményben.
A védelmi tanácsot a köztársasági elnök hívhatja össze a hivatalában a védelmi és a külügyminiszter, valamint a legfőbb katonai vezetők részvételével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.11.05 18:18

Már réges régen meg kellett volna tenni. Minek a milliárdos hadseregek, ha ülnek a laktanyákban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html