BUX
40021

Franciaország támogatja az új sarc bevezetését

A francia kormány konkrét eredményeket vár a Húszak (G20) novemberi csúcsértekezletétől a nemzetközi pénzügyi tranzakciós adó ügyében.

MTI-Eco, 2011. augusztus 28. vasárnap, 17:14

"Javaslaton dolgozunk, amelyet szeptemberben az EU elé terjesztünk, ősszel tanulmányozunk, majd eltökélt szándékunk, hogy a Húszak november 3-4-i, cannes-i értekezletén eredményt érünk el" - idézte Francois Baroin francia pénzügyminisztert a Le Journal du Dimanche című párizsi újság vasárnap.

Előzőleg a francia és a német pénzügyminiszter múlt kedden Párizsban megbeszélte, hogy közös javaslatot terjesztenek az EU tagországai elé a jövő hónapban.

A francia pénzügyminiszter arról is szólt, hogy Franciaország és Németország 2013-tól tervezi a vállalati adóalap-számítás és a társaságiadó-kulcsok összehangolását, és ezzel példát akarnak mutatni Európának.

A tranzakciós, azaz egyes pénzügyi műveletekre kivetett adó a pénzintézeteket terhelné, afféle irányított "bankadó" lenne, de attól alapvetően különbözik abban, hogy nem sommásan a pénzintézetek profitját vagy mérlegfőösszegét terheli, és nem is átfogóan egyes pénzügyi tevékenységeket vagy a pénzügyi alkalmazottak prémiumát sújtja, hanem előre meghatározott pénzügyi műveleteket, üzletkötéseket, ha és amikor azok megtörténnek. Pártolói szerint ez a fajta adó alkalmas olyan spekulációs ügyletek visszaszorítására, amelyeket a pénzügyi válságért felelősnek tartanak, az adó ellenzői viszont úgy vélik, megvalósíthatatlanul széles nemzetközi együttműködés kellene a sikerhez, és még akkor sem biztos, hogy ez az adó kiegyensúlyozná a piacokat.

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet a múltban többször hangoztatta, hogy a tranzakciós adó csak akkor működnék, ha világszerte bevezetnék. A brit kormány is ellenzi, hogy az EU önállóan cselekedjék, mert attól tart, hogy az adó módfelett sújtaná a londoni Cityt, a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató központját.

Az Európai Bizottság elvben szükségesnek tartja a tranzakciós adót. Június végén, előterjesztvén a következő hétéves, 2014-2020-as időszakra vonatkozó közös költségvetési tervezetét, a bizottság a lehetőségek között említette ezt a forrást is mint olyat, amellyel növelni lehetne a közös költségvetés közvetlen bevételeinek arányát. Több dokumentumban azonban a brüsszeli bizottság is utalt arra, hogy szélesebb nemzetközi együttműködés is kellene.

A Nemzetközi Valutalap (IMF) tavaly óta több munkaokmányban fejezte ki kétségeit, de egyszersmind úgy véli, a pénzügyi tranzakciós adót "nem lehet elvetni adminisztratív alkalmazhatósági alapon", vagyis mert nehéz bevezetni és beszedni.