Franciaországban is felgyorsult a járvány terjedése

Ötezernél több új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában Franciaországban, csaknem ugyanannyit mint az előző nap, de a kórházi ápoltak száma stagnált - közölte vasárnap este az egészségügyi tárca - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 30. vasárnap, 21:36
Fotó: Getty Images

A szerdai 5429, a csütörtöki 6111 és a pénteki 7379 után szombaton 5453, vasárnap pedig 5413 koronavírus-teszt bizonyult pozitívnak. A járvány kezdete óra 277 943 esetet tártak fel, de a napi esetszám azóta ugrott meg jelentősen, amióta az elmúlt héten napi 100 ezer fölé emelkedett a tesztelések száma.

A Covid-19 fertőzésben az elmúlt 24 órában négyen vesztették életüket, ezzel 30 606-ra emelkedett az elhunytak száma, a kórházban ápoltak száma öttel 4535-re nőtt. Lélegeztetőgépre jelenleg 402 betegnek van szüksége, ez kettővel több, mint szombaton.

A járványgócok száma az elmúlt 24 órában negyvennel, 346-ra emelkedett.

A tesztelések száma az elmúlt héten elérte a 900 ezret - jelezte Gabriel Attal kormányszóvivő vasárnap az LCI hírtelevízióban. Elmondta, hogy Párizsban egyre több utcai tesztelőhelyet helyeznek el, miután a kormány célja, hogy rövid távon a heti tesztelések száma elérje az egymilliót.

"A köztereken tovább bővítjük az ingyenes, recept nélkül igénybe vehető teszthelyeket" - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Példaként említette meg a párizsi polgármesteri hivatalok előtt felállított teszthelyeket, ahol hétfőtől a fővárosiak előzetes orvosi ajánlás nélkül is részt vehetnek a szűréseken. Összehasonlításképpen 425 ezer mintavétel történt eddig a járvány kezdete óta Magyarországon.

A kormányszóvivő elismerte, hogy nem kizárólag a tömeges tesztelés miatt emelkedett a pozitív esetek száma, de a kormány ellenőrzés alatt tartja a helyzetet.

HOZZÁSZÓLÁSOK