Az új típusú koronavírus okozta betegség, vagyis a Covid-19, ami az elmúlt hónapokban több száz ezer ember halálához vezetett, jövőre közönséges náthalázzá szelídül - mondta Danica Grujicic, a Szerbiai Klinikai Központ idegsebészeti klinikájának neuroonkológiai vezetője a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint.

Grujicic megjegyezte, hogy sokan úgy vészelték át a koronavírus-fertőzést, hogy nem is tudtak róla, ezért reményei szerint hamarosan bekövetkezik a kollektív immunitás.

A szakember, aki a közelmúltban maga átesett a koronavírus-fertőzésen, azt mondta, valószínű, hogy egy temetésen fertőződött meg. Tünetei a 37,3 fokos lázat leszámítva nem voltak, az is csak három napig tartott. Parlagfű-allergiám van és náthás is voltam, nem éreztem túl jól magam. Amint megkaptam a pozitív eredményt, karanténba vonultam - mondta a doktornő, aki szerint azért vészelte át ilyen könnyen a fertőzést, mert azonnal orvoshoz fordult és erősítette az ellenálló-képességét.

Két héttel az első tünetek megjelenését követően a beteg már nem fertőz, de sok embernél semmiféle tünetet nem produkál a koronavírus, éppen ezért nagyon fontos a maszkviselés és a higiénia fenntartása. Általánosságban nézve még egy-két hónapig be kell tartani a hatályos intézkedéseket, de jövőre a fertőzés egyszerű náthalázzá alakul, azaz elérjük a kollektív immunitást - mondta Grujicic.