Az EU vezetői áprilisban egyeztek meg abban, hogy a megerősített ügynökség központi egységét egy 10 ezer határőrből álló készenléti alakulat alkotja majd, amely bármikor segítséget tudni nyújtani a tagállamoknak. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) készenléti alakulata, ami egyben az Európai Unió első egyenruhás szolgálata a migrációs nyomásnak kitett uniós tagállamokat lesz hivatott segíteni.

A Frontex jelenleg 1300, az EU különböző országai által delegált tisztviselőt alkalmaz a külső határokon. A készenléti alakulat, amihez első  szakaszban több mint 700 tisztet terveznek felvenni, a tagállami tisztviselőket fogja felváltani.

Olyan jelentkezőket keresnek, akiknek van rendészeti tapasztalatuk, vagy dolgoztak már olyan területeken mint a sürgősségi szolgálatok, a polgári válságkezelés, a katonaság. Pályázni december 16-ig lehet pályázni.

A kiválasztás után a jelölteknek ötéves munkaszerződést kínálnak kilenc hónapos próbaidővel. Mindegyik kiválasztott jelölt legfeljebb hat hónapos alapképzésben részesül annak érdekében, hogy 2021. januárjában készen álljon a műveleti területeken történő kiküldetésre.

A Frontex határőrök az EU külső határainál, operatív területeken fognak dolgozni. A Frontex határőrei az egyenruhához szolgálati fegyvert fognak viselni és végrehajtó hatalommal bírnak. Ez azt jelenti, hogy a tisztviselők képesek lesznek olyan feladatokat ellátni, mint például a személyazonosság és állampolgárság ellenőrzése, az EU-ba való belépés engedélyezése vagy megtagadása, a határátkelőhelyek közötti járőrőrizet.