A szerző szerint Putyin válaszút előtt áll, és hogy merre indul, attól is függ, mekkora ellenállásba ütközik; folytathatja az egykori szovjet birodalom újjáépítését, ami elhúzódó viszályhoz vezet a Nyugattal, vagy pragmatikusabban megközelítve a helyzetet, bezsebelheti a Krímet és minden abból fakadó hasznot, és újjáépítheti kapcsolatait Európával és az Egyesült Államokkal.

Münchau rámutat, hogy a Swift magántársaság, de miután 2012-ben Irán ellen megtette ezt, s kizárta az iszlám köztársaságot a nemzetközi bankközi utalások rendszeréből, nyomásgyakorlással ez a fegyver valószínűleg Moszkva ellen is bevethető. Ha Oroszországot elvágják ettől a rendszertől, az nagy mértékben megnehezítené, hogy Oroszországból bárki bármilyen nemzetközi tranzakciót hajtson végre. Ez rövidtávon hatalmas káoszt okozna Oroszországban, hosszabb távon viszont növeli annak veszélyét, hogy Moszkva és Peking létrehozza a maga rendszerét a nemzetközi átutalások lebonyolítására - figyelmeztet cikkében Münchau.

Az írás szerint az Egyesült Államok önmagában is komoly károkat okozhatna Oroszországnak, ha választásra kényszerítené a pénzintézeteket: Oroszországban vagy Amerikában akarnak inkább üzletelni. Nehéz elképzelni, hogy bármely jelentős pénzintézet elvágná magát a dollárrendszertől, hogy moszkvai fiókját nyitva tarthassa - érvel Wolfgang Münchau, aki szerint Washington egyelőre nem szánta el magát erre, de ha Moszkva további volt szovjet országokat is nyomás alá helyez, idővel a súlyos pénzügyi szankciók is fikcióból realitássá válhatnak.