Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Financial Times keddi száma szerint Angela Merkel német kancellár egy sajóbeszélgetésen azt állította: az "Európai Valutaalap" életre hívásához teljes körű tárgyalásokat kell tartani mind a 27 EU-tagállam részvételével. Merkel szerint szerződésmódosítás nélkül nem hozható létre egy ilyen alap.

A Financial Times szerint mindazonáltal bármilyen új EU-szintű szerződés azzal a kockázattal járna, hogy megosztóvá válik, különösen ilyen rövid idővel a Lisszaboni Szerződés "elhúzódó és fájdalmas" ratifikálási folyamata után.

A londoni gazdasági napilap szerint azonban a német kancellár kijelentette: helytelen lenne visszariadni a szükséges szerződésmódosítástól, mivel "azt szeretnénk, hogy problémáinkat a jövőben az IMF nélkül is képesek legyünk megoldani".

Hasonló véleményt közölt nemrég az Economist című vezető brit gazdasági-politikai folyóirat is. A lap egyik legutóbbi kiadásának elemzése szerint az EU-illetékesek "elborzadnak" attól a gondolattól, hogy esetleg az IMF-hez kell fordulni Görögország kisegítése végett, mivel ez "megalázó lenne Európa számára ... az euró hírneve forog kockán".

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minapi londoni helyzetértékelő telekonferenciáján ugyanakkor az hangzott el, hogy a megrendült helyzetű valutauniós tagok felkarolásának "értelmes módja" lenne az IMF igénybevétele, mivel az euróövezeten belül nincs meg a jogi mechanizmus valamely tagállam pénzügyi megsegítésére.

A Fitch szakértői hangsúlyozták, hogy az euróövezet nem költségvetési unió, költségvetési szempontból a nemzeti szuverenitásra épül, és arra az elvre, hogy az adósságszolgálat terheit az adott ország - és nem más tagállamok - adófizetőinek kell állniuk.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service nemrégiben kiadott londoni elemzése szerint azonban "nehéz elképzelni", hogy azok az kormányok, amelyek Magyarországot és Lettországot is kisegítették, szükség esetén megtagadnák a likviditási támogatást egy euróövezeti tagállamtól.