Függetlenedett Katalónia - bezuhant a madridi tőzsde

Megszavazta a helyi parlament, Katalónia kiválik Spanyolországból. Rögtön megérkezett a spanyol kormány válaszcsapása: átveszik a hatalmat a tartományban.
Szabó Dániel, 2017. október 27. péntek, 15:43
Fotó: AFP

Három párt is bojkottálta a tartományi parlament szavazását a függetlenség kikiáltásáról, de így is elfogadták a határozatot: Katalónia elválik Spanyolországtól - írja az el Periodico helyi lap.

A szavazás aránya 70-10 lett az elszakadáspártiak javára (összesen 135 tagja van a nemzetgyűlésnek). Arról is döntöttek, hogy az újonnan létrejövő, egyelőre de facto állam köztársaságként működik tovább. A dokumentumot katalán nyelven írták a kormányzó Junts pel Sí (Együtt az Igenért) és a szélsőbaloldali Népi Egység (CUP) képviselői fogalmazták.

A voksolás után elénekelték a katalán himnuszt, a képviselők pedig kezet fogtak egymással és átölelték egymást. Közben a tartomány nagyobb városaiban utcára mentek az emberek ünnepelni. A spanyol területeken - például a fővárosban, Madridban - több helyen is kirakták az egységes Spanyolország piros-sárga zászlaját, sok helyen a katalán lobogóval együtt.

Az elszakadás valójában egy válasz lépés a madridi kormány fenyegetésére: csütörtök este megszavazta a spanyol parlament felsőházának eseti bizottsága azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. Erről épp pénteken szavazott volna a Szenátus, ennek mentek elébe Barcelonában a katalán nemzetgyűlésben.

AFP PHOTO / Lluis Gene
AFP

Meg is jött a visszavágás

A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy annyiban reagált a pénteki elszakadásról szóló döntésre, hogy nem ismerik el a nyilatkozatot, Spanyolország része marad a tartomány. Ahhoz, hogy Barcelonát erről meggyőzzék, minden diplomáciai és politikai eszközt bevetnek, erőszakhoz nem akarnak folyamodni.

Végül délután negyed 5-kor a spanyol szenátus életbe léptette a katalán kormánnyal szemben az alkotmány 155-ös cikkelyét. Így feloszlatják a helyi kormányt és hat hónapig átmenetileg, Madridból irányítanak majd - számol be az RTE.

Az eredmény előre borítékolható volt, mert a jobboldali, kormányzó Néppárt (PP) önállóan rendelkezik a szükséges szenátusi többséggel, de a szociáldemokraták és a liberálisok is mellettük vannak. Várhatóan 266 tagú szenátusból összesen 214 szavazatot vártak, ezt meg is kapták.

A miniszterelnök a szavazás előtt minden spanyolt nyugalomra intett. A jogállamiság vissza fogja állítani a törvényességet Katalóniában - mondta.


Így reagált az EU
Nincs újabb hozzáfűznivalója az Európai Bizottságnak a katalóniai helyzethez - idézi az MTI a brüsszeli testület illetékes szóvivőjét.

"Semmit nem tudunk hozzátenni ahhoz, amit a bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján elmondtunk" - mondta Mina Andreeva. Korábban az Európai Bizottság többször is felszólított az alkotmányos rend tiszteletben tartására, valamint a helyzet tárgyalásos rendezésére, és párbeszédet sürgetett a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő megismételte: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi referendum, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk a Twitteren megerősítette, hogy az EU számára semmi sem változik. Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere. "Remélem, hogy a spanyol kormány az érvelés erejében bízik, nem pedig az erőszakos érvelésben" - írta.

Pirosba vált Spanyolország a sárga-piros szavazás miatt

A madridi tőzsde a hír után több mint 2 százalékos mínuszba került a délutáni kereskedésben, a 10 éves kötvények hozama a Tradeweb adatai alapján 4 bázispontot ugrottak 1,591 százalékra. Az euró már dél óta gyengül a dollárral szemben, a katalán döntést követően az euró/dollár árfolyama 1,1588-nél járt - ez 0,6 százalékos eurógyengülésnek felel meg.

Már volt balhé

Katalónia október legelején tartott népszavazást a Spanyolországtól való elvárásról, ahol mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz (ez 42,3 százalékos részvételi aránynak felelt meg), közülük 92 százalék támogatta a függetlenedést.

A spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, a referendumot követelő tüntetések ellen keményen fellépett a rendőrség. Közel 500-an sérültek meg az attrocitásokban. A katalán kormány az elkövetkezendő hetekben visszafogottan - az elszakadni vágyók szerint teszetoszán - kezelte a helyzetet, nem merte egyértelműen kimondani a kiválást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.10.27 21:16

Remélhetőleg a kegyelmi időt felhasználták/felhasználják miliciák, katonaság felszerelésére, mert a szabadságot csak vérrel lehet kivívni, a spanyolok meg szemlátomást csak vér árán adják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.10.27 17:53

@na4:
addig lesznek fuggetlenek, mint ameddig a baszkok. nem tudom mit gondoltak ezzel, ott robbantasokkal sem sikerult elerni a fuggetlenseget, vajon most miert alkalmazna a bevalt formulan kival barmi mast a spanyol orszagvezetes. politikailag is kifizetodo bevetni a katonasagot, leven spanyolorszag 80+%-a nem katalan.

a helyzet eleg furcsa volt, mert addig laviroztak magukat, amig nem volt mas lepesuk, mint az elore a gyozelembe. a felheccelt katalon tarsadalom elhitte, hogy ki tud lepni, es csak akarni kell. valojaban pont az ellenkezoje igaz. a madridi vezetesnek casus bellire volt szuksege a beavatkozashoz, amihez meg is teremtette a felteteleket, a katalan parlament feloszlatasa utan mar ezt sem tudtak volna megtenni. igy kenyszerhelyzetben meghoztak a tenyleges beavatkozasra mostmar alkotmanyos tamogast is nyujto lehetoseget a madridi kormanynak.

a problema innentol egyoldalu, de polgarhaborus helyzetet eredmenyezett. most az a kerdes, hogy a katalan rendfenntarto erok melyik oldalra allnak. esznel kell lenniuk, mert ha a feloszlatott jogkorrel mar nem rendelkezo katalan parlament hecckampanyat folytatjak, akkor a spanyol katonasaggal szemben is fel kell lepniuk, ha onkentesen nem teszik le a fegyvereket. ha pedig nem ulnek fel a hecckampanynak, akkor meg lenyegeben nem tortent semmi, katalonia 1 percig sem volt fuggetlen, hiszen a eroszak monopolium mindig a kozponti hatalome, igy jelen esetben spanyolorszage...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.10.27 17:06

@na4: "Éljen az új Független Katalán Köztársaság! Hajrá katalánok!!"

Na ja, a "Spanyol" ország imázs nélkül holnapra, egy lepukkant éhező ország lennének! Ugyan úgy, mint mink az EU imázsa nélkül! Erről ennyit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.10.27 16:55

Éljen az új Független Katalán Köztársaság! Hajrá katalánok!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html