Kínában februárban 3,2 százalékra csökkent az éves infláció a januári 4,5 százalékról - idézi a pekingi statisztikai hivatal jelentését a BBC. Ilyen kedvező adatot utoljára 2010 júliusában jegyeztek fel. A kormány inflációs célja 2012-re négy százalék.

A világ második legnagyobb gazdasága a gyenge európai kereslet miatt lomhán fejlődött az elmúlt hónapokban. Ezzel párhuzamosan fogyasztói árak emelkedése 2011 júliusában 6,5 százalékkal hároméves csúcsot döntött, majd enyhült az infláció. Az év első hónapja megtörte az utóbbi trendet, ám úgy tűnik, ezt csak a holdújévet megelőző vásárlások okozták.

Az ünnepi szezon után újra esni kezdtek az árak, ezen belül különösen jól jött, hogy az sertéshús árindexe a januári 25 százalékról 16 százalék alá szelídült. A gyümölcsök ára januárban 2,3, februárban 6,1 százalékkal mérséklődött.

A kedvező inflációs adat lehetővé teszi a pekingi kormánynak, hogy elgondolkozzon a gazdaság némi élénkítésén, ami így várhatóan nem okozna a lakosságot felbőszítő drágulást. Az IMF a múlt hónapban azt jósolta, hogy az európai adósságválság miatt a kínai GDP növekedési üteme felére, négy százalékra lassulhat 2012-ben. Az elmúlt év utolsó negyedében 8,9 százalékra, két és fél éves mélypontra csökkent a bővülés tempója.