Az októberben mért 2,2 százalékos csökkenés után novemberben 2,3 százalékkal lett kisebb a hitelállomány éves összehasonlításban - közölte az Európai Központi Bank (ECB) pénteken Frankfurtban. Az elemzők enyhébb, 2,1 százalékos csökkenésre számítottak.

Ezzel egyidejűleg az ECB kamatpolitikája szempontjából meghatározó, szélesebb értelemben vett - a forgalomban lévő készpénzen és a látra szóló betéteken kívül a kevésbé likvid, középtávon lekötött pénzügyi eszközöket is tartalmazó -, úgynevezett M3 pénzmennyiség novemberben 1,5 százalékkal nőtt az októberi 1,4 százalék után.

A november végével zárult három hónapban az M3 átlagosan 1,7 százalékkal bővült, ami lassulást jelent, mert az augusztus-szeptember-októberi átlag 1,9 százalék volt. Mindkét érték jóval elmarad az ECB által referenciaként meghatározott 4,5 százalékos növekedéstől. Az ECB szerint az e szint fölötti pénzmennyiség-bővülés középtávon már veszélyt jelentene az árstabilitásra.

A Reuters hírügynökség megjegyezte: az ECB hiába csökkentette rekordalacsony szintre az euróövezeti alapkamatot, és hiába pumpált pótlólagos likviditást a bankrendszerbe, egyelőre nem sikerült beindítania a hitelezést. A legújabb adatok ismeretében várhatóan tovább nő az ECB-ra nehezedő nyomás, hogy tegyen többet azért, hogy életet leheljen az euróövezet gazdaságába.