Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdasági, kereskedelmi és iparügyi minisztérium (METI) eheti jelentése szerint 1,207 milliárd tonnának megfelelő szén-dioxid-kibocsátása volt Japánnak a 2013 márciusában lezárult pénzügyi évben.

Ez 2,8 százalékos növekedés az előző évhez képest, és több mint 14 százalékos növekedés az 1990-1991-es pénzügyi évhez képest, amit referenciának használnak a kiotói jegyzőkönyvben foglalt, szén-dioxid-kibocsátást csökkentő vállalások teljesítéséhez. A szén-dioxid-kibocsátás annyira megugrott, hogy éppen alatta maradt a rekordnak számító 2007-2008-as évnek, amikor 1,218 milliárd tonna volt a kibocsátás.

Mivel a nukleáris energia majdnem teljesen kiesett a japán energiatermelésből, ezért megnövekedett a földgáz és az olaj aránya. A földgáz felhasználásából származó energiatermelés 20 százalékkal növekedett, a kőolajéból származó 4,7 százalékkal.

A hírek szerint a japán szén-dioxid-kibocsátás csökkenése helyett még nőhet is a jövőben. A 2011-ben meghibásodott fukusimai atomerőművet működtető Tokyo Electric Power (Tepco) nyáron bejelentette, hogy három cég is új széntüzelésű erőműveket fog építeni a vállalatnak, hogy az elláthassa árammal a fogyasztóit.

A japán kormány tisztában van a környezetszennyezés problémájával, és már a fukusimai baleset óta azon dolgoznak, hogy újragondolják Japán energiapolitikáját. Motegi Tosimicu miniszter, a METI vezetője a héten úgy nyilatkozott, hogy decemberben teszik közzé a kormány első tervezetét az energiapolitika átalakításáról.