Még csak egyetlen vasárnapon próbálták ki Lengyelországban a vasárnapi zárva tartás szabályát, de máris káoszt okozott - írta a Rzeczpospolita arra utalva, hogy sok bejelentés érkezett a szabályokat megszegő vagy kijátszó kereskedőkről. A legújabb fejlemény, hogy a munkaügyi felügyelet (PIP) ellenőrei, akiknek feladata a tilalom betartásának ellenőrzése, fellázadtak: ők sem akarnak vasárnap dolgozni.

A felügyelők levelet is írtak a munkaügyi felügyelethez (GIP), amelyben kifejtik: a vasárnapi boltzár ellenőrzése ellentétes a munkaügyi normákkal. Indoklásuk szerint az erre vonatkozó jogszabály az ellenőrök munkáját vasárnap csak kivételes esetekben engedélyezi, amivel ellenkezik, hogy rendszeresen, intézményesített módon dolgoztassák őket a hét utolsó napján.

A GIP-hez eljuttatott levélből az is kiderült, hogy a hétvégén is dolgozó embereknek gyakrabban vannak fejfájásaik, erősebb izomlázuk van, álmatlanságban és pszichoszomatikus fájdalmakban szenvednek. A munkafelügyelők ugyanolyan dolgozók, mint mások, akiket a törvényhozók óvni akarnak a vasárnapi és ünnepi munka negatív hatásaitól.

A panaszosokat az sem hatja meg, hogy azok a PIP-ellenőrök, akik a vasárnapi boltzárat felügyelik, a hét egy másik napján szabadnapot kapnak.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu