Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felemás képet mutat erdélyi nettó átlagfizetések megyénkénti alakulása -  írta a Maszol. Bukarest és Ilfov után három erdélyi megyében, Kolozsban, Temesben és Szebenben kerestek legjobban a munkavállalók 2016-ban. Előbbiben 2328  (173 ezer forint), a bánsági megyében 2217, a dél-erdélyiben pedig 2138 lej volt a nettó átlagbér.

Az országos rangsor utolsó helyén továbbra is Hargita áll, 1483 lejjel. Ennél már Háromszéken is jobban keresnek az emberek (átlagosan 1548 lejt). Marosról nem is beszélve, ahol az nettó átlagbér 1847 lej. A tágabb értelemben vett Erdélyben még Brassó és Arad azok a megyék, ahol viszonylag magasak a fizetések: előbbiben 1952, utóbbiban 1872 lej.

A szakértők szerint a nettó átlagbér hűen tükrözi a régiók gazdasági fejlettségét. A Ziarul Financiar gazdasági napilapnak nyilatkozó Dumitru Sandu, a Bukaresti Egyetem szociológia professzora szerint a szegénységnek, a gazdasági elmaradottságnak alapvetően két oka van: az elöregedett, nagyrészt a mezőgazdaságban dolgozó lakosság, illetve a földrajzi elszigeteltség.

A múlt évben bruttó 172 477 lej (több mint 12 millió forint) volt a legnagyobb nyilvántartott fizetés Romániában. Ezt az összeget egy üzleti tanácsadó cég vezérigazgatója kapta - írja az adevarul.ro.