Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két köbmétert tudtunk adni a rászorulóknak, tavaly még hármat kaphattak. Ha azt nézem, hogy tavaly még a gázártámogatás kompenzációjaként is lehetett tűzifát igényelni, akkor idén nagyjából a felét kapták az emberek - így összegezte a Népszava kérdésére egy somogyi falu polgármestere, hogy náluk milyen segítségre számíthatnak idén a hátrányos helyzetben lévő családok.

Arról egy baranyai község vezetője beszélt, mire elég két köbméter fa: egy átlagos családi ház kifűtéséhez, ha nem nagyon kemény a tél, nagyjából hat köbméter fa kell. Mivel egy köbméter fa ára ma 30 ezer forint körül mozog, egy téli szezon még mindig majd kétszázezres tétel egy családnak, ami sokaknak nem hogy komoly teher, de kigazdálkodhatatlan.

Ráadásul szigorodtak a feltételek: amikor a falu megigényli a szétosztható tűzifát az államtól, akkor számít a községben lévő közmunkások és a szociális, illetve lakásfenntartási segélyezettek száma. Miután a közmunkaprogramban egyre kevesebben dolgoznak, egyre kevesebb fát igényelhetett a falu. Vagyis hiába ugyanannyi a rászoruló, mint tavaly, kevesebb fát kellett ugyanannyi ember között szétosztanunk.

A kormány 2019-ben ötmilliárd forintot biztosított szociális célú tüzelőanyag-programra, és már augusztusban kiírták a pályázatot. Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár szerint 180-200 ezer család juthat tüzelőhöz, csakhogy Magyarországon jelenleg közel 700 ezer háztartás fűt tűzifával - kizárólag vagy fával-gázzal vegyesen -, vagyis az érintettek bő negyede kaphat támogatást. Ráadásul a szociális tűzifa csak az ötezresnél kisebb településeken élőknek jár, noha szakemberek szerint a városokban is bőven akadnak rászorulók.