A lengyel vajdaságokban létezik a kis Szejm (Sejmik) fogalma, ez a Szejm, azaz a parlament mintájára létrehozott szervezet szabályozza a vajdaságok életét. A Lengyelország közepén levő Mazowsze vajdaság (ide tartozik például Varsó is) Sejmikje elfogadta azt a programot, amely sok egyéb szabály mellett megtiltja az otthoni kályhák használatát (mind szénnel, mind fával) a szmogos napokon - írta a gazeta.pl. Engedmény, hogy akinek semmilyen más fűtési eszköze nincs, az felmentést kap a szabály alól.

Mazowsze az első olyan vajdaság egész Lengyelországban, ahol ilyen radikális lépésre szánták rá magukat. Megengedhetetlen a légszennyezés mindenekelőtt Varsóban a fűtési szezonban, mivel az emberek kora ősztől a tél végéig kályhákban fűtenek. A házi kályhákból akár a szmog 50-70 százaléka érkezik.

A program minden vajdasági várost - Varsót, Plockot, Radomot - kötelezi a rendelet betartására. Hogy tisztább legyen a levegő korlátozni kell az energia keletkezésekor a káros anyagok kibocsátását, növelni a zöld felületeket a kijelölt területeken, illetve nedvesen kell takarítani a por kibocsátása miatt az utcákat. Varsónak modernizálnia kell a város közlekedését, fejlesztenie a villamoshálózatot, növelni a zöld területet, és ellenőrizni a közlekedési eszközök károsanyag-kibocsátását.