Futótűzként terjedő görög válságtól tart Andor

Tovább fog növekedni idén a munkanélküliség az Európai Unióban, ezért társadalmi feszültségekre lehet számítani - mondta Andor László foglalkoztatás- és szociálpolitikai biztos osztrák újságíróknak Brüsszelben.
MTI-Eco, 2010. március 2. kedd, 11:48
Fotó:

A Der Standard keddi beszámolója szerint a nemrégiben létrejött új Európai Bizottság magyar tagja különösen fontosnak tartja, hogy tiszteletben tartsák a munkanélküliek jogait.

Andor szerint nem szabad túl korán véget vetni a válsághoz fűződő konjunkturális intézkedéseknek, "máskülönben az egész hiábavaló volt".

Nem biztos, hogy szabad ezeket 2011-ben kifutni hagyni - mondta a hétfői sajtóbeszélgetésen.

Annak ellenére, hogy némi javulást lehet tapasztalni, nem szabad még "lazítani", ezt mutatja a görög gazdasági helyzet is.

Andor szerint attól lehet tartani, hogy a görög válság futótűzként átterjed más földközi-tengeri országokra.

Beszélt arról is, hogy véleménye szerint a bankválság költségeit nem lehet egyedül az adófizetőkre terhelni. "Ha most felkaroljuk a pénzügyi szektort, akkor a jó időkben nagyobb felelősséget kell elvárni tőlük" - mondta.

A Kurier című lap cikke kitért arra is, hogy a biztos véleménye szerint nem alkalmas az idő mélyreható nyugdíjreformokra, mert azok csak rontanának a helyzeten. Nyugdíjreformokra szükség van Andor szerint, de nem most - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK