A G20-as pénzügyminisztereknek a kínai Hangcsouban rendezett csúcsértekezlet keretében tartott megbeszélésről Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter számolt be.

Azt mondta, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzései túlságos derűlátóak, nem veszik figyelembe az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokat. A szervezet előrejelzéseiben az szerepel, hogy gyorsul a globális gazdasági növekedés. Ez azonban nincs így. Anton Sziluanov hozzátette: hosszabb távon a növekedés gyorsulásának egyik feltétele a szerkezeti reform, amivel kiemelten foglalkoztak a pénzügyminiszterek.

Az IMF idén 3,1 százalékos, jövőre 3,5 százalékos globális gazdasági növekedéssel számol. Számos szakértő azonban úgy véli, hogy a globális gazdaság növekedése a következő években valószínűleg még a 3 százalékot sem éri el.

Anton Sziluanov rámutatott arra, hogy a pénzügyminiszterek elítélték a protekcionizmust és úgy vélték, hogy a kétoldalú és regionális kereskedelmi megállapodásoknak meg kell felelniük a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előírásainak.

Anton Sziluanov arról is beszámolt, hogy a G20-ak pénzügyminiszterei szerint a devizaárfolyamok kilengésének kedvezőtlen következményei lehetnek a gazdasági és a pénzügyi stabilitásra. A pénzügyminiszterek ezért megállapodtak abban, hogy a pénzpiacok helyzetéről folyamatosan konzultálnak. A miniszterek egyben arra figyelmeztettek, hogy fel kell készülni a tartalékdevizát kibocsátó országokban a jegybanki kamatok emelésére.