A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn közzétett jelentése szerint április-júniusban az előző negyedévhez képest 1,0 százalékkal bővült a bruttó hazai termék (GDP) a világgazdasági szintű GDP-érték több mint 80 százalékát előállító csoportban. Az első negyedévben még 0,9 százalékos növekedést mértek.

Jelentősen gyorsult a GDP-növekedés üteme Japánban, ahol az első negyedévi 0,2 százalékos visszaesést 0,7 százalékos emelkedés váltotta. Az Egyesült Államokban 0,5 százalékról 1,0 százalékra, Oroszországban 0,4 százalékról 0,9 százalékra, Kínában pedig 1,4 százalékról 1,8 százalékra ugrott fel a növekedési ütem.

Jelentős volt viszont a lassulás Törökországban, ahol 1,5 százalékról 0,9 százalékra esett vissza a GDP-növekedés üteme. Dél-Koreában 1,0 százalékról 0,6 százalékra, Ausztráliában pedig 1,1 százalékról 0,9 százalékra mérséklődött a növekedés.

Csökkenést mértek Mexikóban és a Dél-afrikai Köztársaságban, előbbiben 1,0 százalékos növekedés után 0,2 százalékkal, utóbbiban pedig 0,7 százalékos visszaesés után szintén 0,2 százalékkal zsugorodott negyedéves szinten a gazdaság.

Éves összevetésben stabilan, 3,9 százalékkal nőtt a GDP a G20-csoportban április-júniusban, csakúgy mint az előző két negyedévben.

A kép forrása: Shutterstock.