A kétnapos moszkvai tanácskozás végén kiadott dokumentumban a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet képviselői hangsúlyozták, hogy a monetáris politikának az árstabilitást és a gazdasági növekedést kell szolgálnia. Ezt erősítette Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter, aki záró tájékoztatóján kijelentette: "nem a devizák, hanem a gazdaságok között kell a versenynek folynia. Ez az, amit a kormányoknak tenniük kell, és nem a devizapiacot manipulálniuk" - mondta Sziluanov.

A G20-as csoport soros elnöki posztját betöltő Oroszország szakminisztere szerint csak rövid távon lehet eredményes az államok és a jegybankok beavatkozása az árak kialakításába. Arra figyelmeztetett, hogy hosszú távon ez a politika súlyos egyenlőtlenségekhez vezethet. Anton Sziluanov elmondta, hogy a G20-as csoport államfőinek szeptemberi, Szentpéterváron sorra kerülő csúcsértekezletére a pénzügyminiszterek befektetőket vonzó programokat készítenek.

A csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei arról is megállapodtak Moszkvában, hogy az év végéig kidolgozzák a világbanki befizetések formuláját és meghatározzák a kvóták felosztását. A szeptemberi csúcsértekezletig ebben el kell jutniuk addig, hogy az államfők áldásukat adják a tervezetre és azt az év végig el lehessen fogadni - mondta Sziluanov.

A kérdést Vlagyimir Putyin vetette fel pénteken, amikor fogadta a G20-as csoport pénzügyminisztereit és jegybanki elnökeit. A találkozón részt vett Jim Yong Kim, a Világbank elnöke is. Az orosz államfő szeptemberre új, a globális gazdasági erőviszonyoknak megfelelő kvótákat vár el a szervezettől.

A tanácskozás résztvevői nem tudtak megegyezni a tagállamok középtávú költségvetési hiánya szintjének meghatározásáról - fejtette ki aggodalmát ezzel kapcsolatban Anton Sziluanov. Az orosz pénzügyminiszter azt is hangoztatta, hogy a globális növekedés kiegyensúlyozása még az árfolyamok kiigazításánál is fontosabb.

"A strukturális reformoknak minden országban, akár pozitív, akár negatív legyen a fizetési mérlegük, nagyobb szerepet kellene játszaniuk" - mondta a G20-as csoport elnöklő országának pénzügyminisztere. Hozzátette, hogy egyes országok jegybankjainak "nem szokványos" monetáris politikája, - annak úgynevezett mellékhatásai miatt - szoros ellenőrzést igényel.

A G20-as csoport a világ bruttó GDP-jének 90 százalékát és a világkereskedelem 80 százalékát adó országokat tömöríti, amelyekben a Föld lakosságának kétharmada él. Oroszország 2012 december elsején vette át a soros elnöki teendőket.