Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormány azt tervezi, hogy 2022 után nem vásárol földgázt az Oroszországtól. Úgy vélik, hogy a Gazprommal kötött szerződés veszélyes, mert kiszolgáltatottá teszi az országot, miközben gazdaságilag sem előnyös - idézte a lengyel állami gázszolgáltató vállalat, a PGNiG szóvivőjét a Rzecpospolita azzal kapcsolatban, hogy a gázellátás megváltoztatását súlyos kockázatok terhelik.

A PGNiG-csoport 2022-től különböző helyekről akarja importálni gázt Lengyelországba. Ehhez jön a hazai, illetve a cég tulajdonában lévő külföldi lelőhelyekről kitermelt energiahordozó. A saját kitermelés 6,5 milliárd köbméter, amiből körülbelüli négymilliárd lengyelországi, 2,5 milliárd norvég mezőkről származik.

A többi különböző szerződések alapján érkezik majd, egyebek mellett olyan cégek szállításaiból, amelyek a norvég gázlelőhelyeket és Lengyelországot az Északi-tenger és Dánia érintésével összekötő Baltic Pipe gázvezetéken keresztül akarnak szállítani. Mások a swinoujsciei lng-terminálon át hajózhatják ki folyékonygáz-szállítmányaikat. Ez utóbbin át a PGNiG 2023-tól évi 10 milliárd köbméter importot akar lebonyolítani.

Van azonban itt egy nagy "ha". A tervek akkor valósulhatnak meg, ha a Baltic Pipe még azelőtt elkészül, hogy a Gazprommal kötött lengyel szerződés hatályát veszti. Ha ez a feltétel teljesül, akkor a PGNiG várakozása szerint nem lesz gond azoknak a lengyel gázigények kiszolgálásával, amelyek az orosz szállítások elmaradása miatt keletkeznek, ha nem, akkor nagy baj lehet, mert nincs tartalék terv erre az esetre. További fontos része a nagy váltásnak, hogy 2022-ig meg kell épülnie azoknak a kapcsolatoknak, amely lehetővé teszik a gázkereskedelmet Litvániával, Ukrajnával, Szlovákiával és Csehországgal.