Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gáztűzhelyeket kezdte vizsgálni Heather Price, North Seattle College légkörrel foglalkozó kémikusa, amikor a 2 és fél éves gyereke asztmás lett és naponta többször kellett használnia az inhalátorát. A gázzal történő főzés során ugyanolyan füst szabadul fel, mint ami az autók kipufogójában található. Ha ezek a gőzök nem jutnak ki a házból, akkor megmaradnak a levegőben és bekerülhetnek a tüdőbe - írja a The Atlantic.

Price úgy gondolta, hogy a lakossági légszennyezés a közelben haladó teherautókról vagy autópályákról származik, de később rengeteg cikket talált a gáz és a gyermekek asztmája közötti kapcsolatról. Amikor a család elköltözött egy elektromos eszközöket használó házba, bár ugyanazon a környéken maradtak, de a fiúk asztmája szinte egyik napról a másikra javult.

Mi történik főzés közben?

Bár a legtöbb amerikainak elektromos tűzhelye van, harmaduk gázon főz a U.S. Energy Information Administration 2015-ös adatai szerint. A levegő minőségét nézve pedig rengeteg kutatás szól a gáztűzhelyek ellen: a gáz égése közben nitrogén-dioxid keletkezik és néha szén-monoxid is Brett Singer, a Lawrence Berkeley National Laboratory tudósa szerint. A nitrogén-dioxid magas koncentrációban köhögéshez és ziháláshoz vezet asztmásoknál vagy más légzőszervi megbetegedésben szenvedőknél. A hosszan tartó kitettség pedig elősegítheti ezeknek a tüneteknek a kialakulását az USA környezetvédelmi hivatala (Environmental Protection Agency, EPA) szerint.

A gáztűzhellyel felszerelt ingatlanokban körülbelül 50-400 százalékkal magasabb lehet a nitrogén-dioxid koncentráció, mint azokban az ingatlanokban, ahol elektromos tűzhelyek vannak. Így a beltéri légszennyezés szintje olyan magas lehet, hogy az a kültéri levegő esetén már illegális lenne a Rocky Mountain Institute, fenntarthatósággal foglalkozó agytrösztlegutóbbi jelentéséből. A nitrogén-dioxid ráadásul láthatatlan és szagtalan, így könnyen észrevétlen marad. A gáztűzhelyt sokan ráadásul fűtésre is használják. Egy 2008-ban, az amerikai Baltimore-ban készült kutatás szerint a 150 asztmás gyerek közül 14 százaléknak az otthonában használták fűtésre a tűzhelyt, így pedig a nitrogén-dioxid szintje még magasabb lesz mint főzés közben.

Kérdéses a szerepük

A gáztűzhelyek szerepe a klímaváltozásban már nem annyira egyértelmű. A földgáz természetesen nem olyan környezetszennyező mint az olaj vagy a szén, de hozzájárul a légszennyezéshez- Ha pedig közvetlenül a légkörbe kerül, akkor erős üvegházhatású gáz. Arányuk azonban kicsi a gáztól függő otthonokban, az ezekben elfogyasztott energiának a kazánok például sokkal nagyobb szeletét képviselik. A gáztűzhelyek ráadásul általában olcsóbbak is: az elektromos tűzhelyek például összességében több energiát használnak mint a gázzal működő társaik, és így drágábbak is lehetnek, attól függően hol, hogyan alakul az elektromosság ára. Egy alternatíva lehet az indukciós tűzhely, azonban annak egyik hátránya, hogy speciális edényeket kell vásárolni hozzá, valamint az ilyen tűzhelyek általában drágábbak mint a gáz vagy az elektromos verzió.

A tűzhely típusa soknál személyes preferencia kérdése, egyes ételeket máshogy lehet elkészíteni egy indukciós tűzhelyen mint például gázon.

Fontos a szellőztetés

Brady Seals, a Rocky Mountain Institute szakembere szerint gáztűzhely használata esetén a legfontosabb a megfelelő szellőzés biztosítása az otthonokban, illetve a beltéri levegő minőségére referenciaértékek megállapítása, ahogy ezt Kanadában már megtették. Seal szerint minden esetben az elszívó bekapcsolása vagy egy nyitott ablak mellett, lehetőleg a hátsó égőkön érdemes főzni.