Gázáremelés és nyugdíjcsökkentés lesz - győzött az IMF

Kész a lakossági gázár megemelésére az ukrán államfő, hogy országa cserébe hozzájusson az IMF hiteléhez. Ha a kormány nem tud így forrást szerezni, akkor keleti szomszédunknak az államcsőddel kell számolnia.
Napi.hu, 2013. november 6. szerda, 06:17
Fotó: Napi.hu

Viktor Janukovics ukrán államfő sajtóhírek szerint belemenne az IMF egyik régi követelésének teljesítésébe, a lakossági gázárak emelésébe, miután a Valutaalap segítsége nélkül Ukrajna hónapokon belül fizetésképtelenné válhat. Az elnök emellett hozzájárulna a hrivnya kereskedési árfolyamának szélesítéséhez - gyakorlatilag az ukrán deviza leértékeléséhez -, ami szintén hosszú ideje szerepel az IMF kívánságlistáján.

A gázáremelés egészen durva, 60 százalékos lehet az évi 3500 köbméternél többet fogyasztók esetén, a hrivnya árfolyamsávjának tetejét a jelenlegi 8,1 hrivna/dollárról 8,5-re növelhetik. Egyik intézkedés sem számíthat a lakosság barátságos fogadtatására, ráadásul Janukovics 2015-ben választások elé néz, ezért nem nehéz kitalálni, hogy az államfő csak azért vállalhatja fel ezeket a lépéseket, mert sarokba szorították a körülmények.

Elszámolta magát?

Ukrajna devizatartalékai gyors ütemben csökkentek az elmúlt hónapokban, amire válaszul a Standard & Poor's a napokban B-ről B mínuszra rontotta le az ország adósságaira adott besorolását. Ez azonnal spekulációkat indított el az hrivnya erőteljes leértékeléséről. Kijevnek hárommilliárd dollárt kell törlesztenie a következő hetekben és további hétmilliárdot jövőre. Egy idő után már nem lesz ehhez elegendő pénze.

Szakértők szerint Janukovics azzal számolt, hogy ha a hónap végén Ukrajna aláírja a szabadkereskedelmi és társulási megállapodást az EU-val, akkor számíthat Brüsszel segítségére. Az IMF azonban keresztbe tett ennek a törekvésnek, ugyanis - az S&P-hez hasonlóan szintén november elején - világossá tette, hogy a lakossági gázár növelése elengedhetetlen feltétele az Ukrajnának nyújtandó segélycsomagnak.

Ez kizárná az EU segítségét is, ugyanis a Reuters korábbi értesülése szerint az uniós vezetés arra próbálta rávenni a Valutaalapot, hogy segítsen Kijevnek, ha Oroszország - az unióval kötött megállapodást megbosszulandó - tovább fokozná az országra gyakorolt gazdasági nyomást.

Mézesmadzag és korbács

A kijevi vezetés eddig igyekezett elmismásolni a gáz drágítását. Talán nem véletlen, hogy az évek óta tartó trükközés feladásának híre közvetlenül Janukovics és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin tárgyalásai után látott napvilágot. Moszkva dühödten szemléli Kijev menetelését az EU felé. A mézesmadzag és korbács politikájával igyekszik rábírni szomszédját, hogy az Európai Unió helyett inkább az orosz-belorusz-kazah vámunióban keressen helyet magának.

A mézesmadzag legfőbb eleme, hogy a piaci ár alatt szállítanának gázt Ukrajnának, a korbácsé ennek ellenkezője. Az utóbbi jegyében a napokban passzírozott ki a Gazprom 882 millió dollárt a Naftogazból, az ukrán gázimportőrből, amivel az utóbbi augusztus óta tartozott az orosz gázmonopóliumnak.

Betartja vagy nem tartja be?

A külföldi elemzők üdvözlik, a döntést, ami utat nyithat egy Ukrajnát pénzügyileg talpra állító IMF-megállapodás előtt. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy ukrán politikusok már számtalanszor megígérték, hogy hozzájárulnak a gáz árának emeléséhez, aztán soha nem lett a dologból semmi.

A kérdés az, hogy a mostani hírek megalapozottabbak-e, hogy az oroszok mennyire szorongatják ukrán barátaik torkát, illetve hogy a Janukovics-adminisztráció mennyire kétségbeesett az ország kilátástalan helyzetét látva - derül ki abból az e-mailből, amelyben Timothy Ash, a Standard bank elemzője tájékoztatta a helyzetről ügyfeleit.

Bársonyos sanyargatás

Az egyik ukrán hetilap arról írt, hogy Mikola Azarov miniszterelnök és első helyettese, Szergej Arbuzov, valamint Jurij Kolobov pénzügyminiszter teljes mellszélességgel támogatja az államfőt. A négyük részvételével lezajlott találkozón az említett két intézkedésen túl szó volt a legnagyobb vállalatok auditálásáról, olyan törvények elfogadtatásáról, amelyek meggátolják a cégek vagyonának kimentését offshore vállalkozásokba, illetve a szociális juttatások felülvizsgálatáról, köztük egy esetleges nyugdíjcsökkentésről.

Ha igaznak bizonyulnak a hírek, és Janukovics komolyan gondolja a megszorításokat, akkor sem várható, hogy egyetlen csomagban rázúdítják a népre az intézkedéseket. Ash szerint semmit sem tesznek jövő áprilisig, majd ezt követően fokozatosan vezetik be a gázáremelést és a szociális juttatások lefaragását. Valószínűleg mindig éppen annyit tesznek, amennyi elegendő ahhoz, hogy az IMF kinyissa a bukszáját, azaz átutalja a kialkudott hitelcsomag következő részletét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hat106, 2013.11.06 10:44

A románok saját magukat el tudják látni gázzal.
Eddig állami cégként ment a dolog.
Most imf nyomásra privatizálniuk kell.
Tessék nézegetni majd 23 év múlva román gázszámlákat.
Elég sok embernek kötelező lesz nézegetnie...

...persze az imf mindenki bankja és kizárólag a segítőkészség és a szakmaiság vezeti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.11.06 10:38

@Fricibacsi: Tisztelt Frici bácsi!

Úgy tudom, nem őriztünk együtt libát.
Én nem egy megbízásból kommentelő csapat tagja vagyok, ellentétben másokkal.
Lehet, hogy azt Ön kedves családjában rendszeres a hazugság, ez nálam kivételes és kényszerítő esetekben fordulhat elő. A gázár nem ilyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.11.06 10:33

@room_101: Naná, a gonosz ellenséget, aki ráadásul még erős is, vezénylő tábornok már most készítgeti.
Már meglebegtették a rezsicsökkentés harmadik hullámát is. Az viszont már tuti mélyen az önköltségi szint alatti hatósági szolgáltatási árakat eredményezne, amit Brüsszelben majd kiveri a biztosítékot, és eljárások indulnak.
Mi meg majd Brüsszelre mutogatva, nagy sóhajtásokkal "engedünk az erőszaknak" és jelentős részben visszacsináljuk a rezsiharc eredményeit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi, 2013.11.06 10:28

@bogyu:
Először képrjetek bocsánatot a 2010-es drasztikus gázáremelés hazugságért.

Nem úgy működik, hogy hazudtok, majd csönd és újabb ugyanolyan hazugság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

room_101, 2013.11.06 10:26

@bogyu:
De keményen fogunk ellenük harcolni - a szánkkal.
És meglesz, hogy ki a hibás. Ez a fontos, nem a probléma amegoldása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html