Gazdagadót vethetnek ki Lengyelországban

Lengyelországban bevezetik az úgynevezett szolidaritási adót, amit azoknak kell fizetniük, akiknek kiugróan magas a fizetésük, mármint akkor, ha nem kerülnek a szerencsés kivételek közé.
Barabás Júlia, 2020. március 8. vasárnap, 16:57
Fotó: Pixabay

A lengyel gazdaság jó állapotával is indokolja varsói kormány, hogy be akarják vezetni a gazdagokat érintő úgynevezett szolidaritási adót - adta hírül az onet.pl. Ezt azoknak kellene fizetniük, akik évente egymillió zloty felett keresnek, és nem kerülnek az adóbefizetés alól mentességet élvező kivételek közé.

Az internetes portál emlékeztet arra, hogy a leggazdagabb lengyeleknek most először nézhetnek szembe ilyen típusú adóval.

Az adó kulcsa az egymillió zlotyt meghaladó rész négy százaléka lesz, ha a parlament elfogadja a kormány javaslatát. A közterhet meg kellene fizetniük a státuszban lévőknek, azoknak, akik megbízást hajtatnak végre, akikkel menedzseri szerződést kötöttek, akik lakást adnak ki - akkor is, ha az ezt terhelő egyéb adót befizették -, illetve azoknak, akik értékpapírt adásvételből szerzik magas jövedelmüket.

A napilap megemlíti, hogy sok olyan milliomos elkerülheti az adó befizetését, aki gazdasági tevékenységet végez, ugyanis nem vonatkozna a jogszabály a saját alkotói tevékenységet végzőkre. Főleg a programozókról van szó, illetve olyanokról, akik valamilyen találmányon keresnek. Az adó nem vonatkozna az ingatlaneladásból származó jövedelemre sem, amennyiben ezt gazdasági tevékenységen kívül végezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gondoljukcsakmeg, 2020.03.08 18:22

Sokkal tisztább és előremutatóbb lenne a vagyonadó bevezetése.
Segítené
- a vagyonosodás alakulásának átláthatóságát,
- valamint igazságosabb is lenne, ha azokkal fizettetnék meg a vagyonadót akiknek az adózott jövedelme nem támasztja alá a vagyongyarapodását! (Tehát így az elmaradt jövedelem adót kerülnek behajtásra.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html