Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit-felmérés hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a szeptemberi 53,0 pontról 53,6 pontra erősödött októberben. Ezzel a hatodik egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. Az októberi adat ráadásul a legerősebb volt 2011 januárja óta. Elemzők a növekedés stagnálására számítottak, 53,0 pontot jósolva októberre.

Az IHS Markit rámutatott: a kínai feldolgozóipari vállalatok a múlt hónapban lendületes növekedésről számoltak be mind a termelés, mind pedig az új megrendelések tekintetében. Az exportpiacokat sújtó újabb koronavírus-járványhullám miatt azonban a külföldi kereslet bővülésének szembetűnő mérséklődését regisztrálták.

Az új megrendelések állományának részindexe 2010 novembere óta a leglendületesebb bővülésről árulkodott, az erős kereslet pedig ösztönzően hatott a termelésre, amely már nyolcadik hónapja változatlanul növekedett - mondta Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza. Az új exportmegrendelések állománya ugyan szeptemberhez képest visszafogottabb arányban bővült az Európában és az Egyesült Államokban tomboló járvány hatására, ám az alindex így is a harmadik hónapja maradt a növekedési tartományban.

A foglalkoztatottság alindexe októberben a második egymást követő hónapja tartotta magát az 50 pontos küszöb fölött. Vang hangsúlyozta: a munkaerőpiac mindazonáltal továbbra is gyengének mutatkozik. Jóllehet a piac stabilan javul, számos vállalat továbbra is tartózkodott a foglalkoztatotti létszám bővítésétől a költségek visszaszorításának érdekében. A szakértő szerint a foglalkoztatottság teljes helyreállásához erősebb és tartós üzleti bizalomra van szükség.

Jók a kilátások is

A felmérés alapján a kis- és középvállalkozások javuló derűlátással tekintenek az elkövetkező egy év üzleti kilátásaira. Az üzleti várakozások részindexe 2014 augusztusa óta a legmagasabb szinten állt a múlt hónapban. A felmérésben részt vevő vállalatok csaknem harmada vélekedett úgy, hogy az üzleti tevékenységük javulni fog a következő 12 hónapban.

Vang az adatok tükrében a következő hónapokra a gazdasági helyreállás folytatódását jelezte előre, ám figyelmeztetett, hogy a Kínán kívüli bizonytalanságok miatt a döntéshozóknak körültekintőnek kell lenniük a járvány utáni monetáris és fiskális politika normalizálását illetően.
A kínai statisztikai hivatal szombaton tette közzé az inkább nagyobb, állami kézben lévő vállalatokra fókuszáló, hivatalos feldolgozóipari BMI-t. A hivatalos adat - 51,4 pont - szintén a feldolgozóipar stabil helyreállását tükrözte.

Kínának sikerülhet az, ami más országnak nem

Kína gazdasági helyreállása a harmadik negyedévben tovább gyorsult: a növekedés mértéke 4,9 százalékra emelkedett a második negyedévben mért 3,2 százalékról. A koronavírus-járvány bénító hatásaira az ország gazdasága az év első három hónapjában 6,8 százalékkal zsugorodott. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idei évben 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan, 2021-re pedig 8,2 százalékos bővülést valószínűsít - írta az MTI.