Az 500 milliárd jüanos juttatás egyenlő arányban oszlik meg a bankok között, és normál háromhavi lejáratú hitel formájában kapják meg. A kínai központi bank eddig nem kommentálta a Wall Street Journal értesüléseit. Csien Csang, a Barclays Capital hongkongi elemzője szerint a jegybank azért növeli a bankok pénzellátását, hogy elejét vegye bármilyen likviditáshiánynak a következő hetekben.

Más elemzők a jegybank döntésének gazdaságélénkítő hatásait emelték ki. Egy ekkora likviditásnövelő program már elegendő, hogy javítson a hitelezési környezeten, és gyorsítsa a gazdasági növekedést.

A Credit Agricole elemzése szerint az 500 milliárd jüanos juttatás egy célzott program, és a kínai jegybank inkább ilyen lépésekre fog hagyatkozni. A jegybank várhatóan nem csökkenti az alapkamatot, nem kezd általános monetáris enyhítésbe és a kötelező banki tartalékráta szintjén sem változtat.

A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó kínai források szerint a gazdasági növekedés lassulása aggodalmat keltett a kínai vezetőkben. Az első negyedévben másfél éve nem látott szintre csökkent a növekedés mértéke, és az új lakáspiaci vagy ipari termelési adatok is kedvezőtlenek voltak. A jegybank ezek alapján azért lépett közbe, hogy meggátolja a növekedés további lassulását.